Werk

De gemiddelde werkomgeving is het toonbeeld van civilisatie: keurige kleding, beschaafde omgangsvormen en ingewikkelde procedures. Maar uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat we nog steeds veel weghebben van aangeklede apen, die zich laten leiden door hun biologische oergevoelens. Ook op de werkvloer wordt ons gedrag gestuurd door evolutionair bepaalde partnervoorkeuren en de drang naar een zo sterk mogelijk nageslacht.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Zo zijn mannen bij het selecteren van personeel vooral op zoek naar vrouwen met vruchtbaarheidskenmerken als jeugdigheid en gezondheid. Ze nemen daarom eerder mooie dan lelijke kandidates aan, terwijl ze bij mannen geen onderscheid maken naar uiterlijk. Vrouwen hebben op hun beurt een lichte voorkeur voor mooie mannen en een grote hekel aan mooie vrouwen.

Ook in andere opzichten zijn volgens onderzoeker Marc Luxen onze oerinstincten terug te vinden op het werk. Omdat vrouwen evolutionair gezien het beste af zijn met mannen met status, ambiëren mannen een hoge fulltime functie met een goed salaris bij een organisatie met veel aanzien. Vrouwen zelf werken het liefst parttime terwijl ze voor de kinderen zorgen, bij een maatschappelijk verantwoorde organisatie.

Proefschrift M.F. Luxen, Rijksuniversiteit Groningen.