Werk

De gemiddelde werkomgeving is het toonbeeld van civilisatie: keurige kleding, beschaafde omgangsvormen en ingewikkelde procedures. Maar uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat we nog steeds veel weghebben van aangeklede apen, die zich laten leiden door hun biologische oergevoelens. Ook op de werkvloer wordt ons gedrag gestuurd door evolutionair bepaalde partnervoorkeuren en de drang naar een zo sterk mogelijk nageslacht.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

Zo zijn mannen bij het selecteren van personeel vooral op zoek naar vrouwen met vruchtbaarheidskenmerken als jeugdigheid en gezondheid. Ze nemen daarom eerder mooie dan lelijke kandidates aan, terwijl ze bij mannen geen onderscheid maken naar uiterlijk. Vrouwen hebben op hun beurt een lichte voorkeur voor mooie mannen en een grote hekel aan mooie vrouwen.

Ook in andere opzichten zijn volgens onderzoeker Marc Luxen onze oerinstincten terug te vinden op het werk. Omdat vrouwen evolutionair gezien het beste af zijn met mannen met status, ambiëren mannen een hoge fulltime functie met een goed salaris bij een organisatie met veel aanzien. Vrouwen zelf werken het liefst parttime terwijl ze voor de kinderen zorgen, bij een maatschappelijk verantwoorde organisatie.

Proefschrift M.F. Luxen, Rijksuniversiteit Groningen.