Douchen in het donker…

Een groot deel van ons leven verspillen we aan routinematige handelingen. Zonde, want we kunnen de hele dag door spannende ervaringen opdoen. Verleg uw grenzen, wek de zintuigen, laat de controle los en ban de sleur uit uw leven. U wordt er nog slimmer van ook.

…en 25 andere manieren om de geest fris te houden

Bert woont tien jaar in hetzelfde huis en werkt al een jaar of zeven voor dezelfde baas. Inmiddels heeft hij zo’n zesendertighonderd keer aan hetzelfde aanrecht zijn ontbijt gemaakt, is hij dik drieduizend keer naar kantoor gereden, waar hij zestienhonderd keer zijn computer heeft opgestart. ’s Avonds bij het tandenpoetsen kijkt Bert voor de 7304de keer in dezelfde spiegel en alleen aan de rimpels in zijn gezicht is te zien dat dit een andere dag is dan die van tien jaar geleden.

Berts levenswijze is letterlijk geestdodend: uit hersenonderzoek van de laatste jaren blijkt dat een tekort aan nieuwe prikkels leidt tot het afsterven van hersencellen of neuronen. Routinematig uitgevoerde handelingen vergen weinig van de hersenen en als we geen nieuwe dingen leren, ontstaan ook geen nieuwe ‘hersenpaden’: verbindingen tussen de neuronen van verschillende hersengebieden. En neuronen die niet worden gebruikt, sterven af. Een verontrustende gedachte.

Het goede nieuws: wie regelmatig zorgt voor nieuwe prikkels, kan het tij keren. Want hoe meer activiteit in de hersenen, hoe meer neurotrofinen, stofjes die de groei en gezondheid van de hersencellen bevorderen.

Alle reden dus om uw leven eens wat op te schudden.

Log in om verder te lezen.
auteur

Sterre van Leer

Elke keer als ik koffie ga halen, kom ik langs ‘de blije muur’. Op dat muurtje naast de keuken prikken we elke maand grappige tweets, mails en brieven die we binnenkrijgen.

» profiel van Sterre van Leer

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Angst op de werkvloer

Nachten wakker liggen van die presentatie, met het zweet in je handen naar je functioneringsgesprek,...

Lees verder
Column

In therapie: tastende blik

Elke maand een inkijkje in de praktijk van relatiepsycholoog Jean-Pierre van de Ven.

Lees verder
Artikel

Fluitend naar je werk

Lees verder
Advies

Gedwongen andere baan door reorganisatie

Lees verder
Advies

Ik doe tien dingen tegelijk

Lees verder
Advies

Mijn nieuwe baas irriteert me enorm

Lees verder
Interview

Pesten op het werk: ‘Ze moeten me niet’

Lees verder
Artikel

De eerste signalen

Lees verder