…en 25 andere manieren om de geest fris te houden

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Bert woont tien jaar in hetzelfde huis en werkt al een jaar of zeven voor dezelfde baas. Inmiddels heeft hij zo’n zesendertighonderd keer aan hetzelfde aanrecht zijn ontbijt gemaakt, is hij dik drieduizend keer naar kantoor gereden, waar hij zestienhonderd keer zijn computer heeft opgestart. ’s Avonds bij het tandenpoetsen kijkt Bert voor de 7304de keer in dezelfde spiegel en alleen aan de rimpels in zijn gezicht is te zien dat dit een andere dag is dan die van tien jaar geleden.

Berts levenswijze is letterlijk geestdodend: uit hersenonderzoek van de laatste jaren blijkt dat een tekort aan nieuwe prikkels leidt tot het afsterven van hersencellen of neuronen. Routinematig uitgevoerde handelingen vergen weinig van de hersenen en als we geen nieuwe dingen leren, ontstaan ook geen nieuwe ‘hersenpaden’: verbindingen tussen de neuronen van verschillende hersengebieden. En neuronen die niet worden gebruikt, sterven af. Een verontrustende gedachte.

Het goede nieuws: wie regelmatig zorgt voor nieuwe prikkels, kan het tij keren. Want hoe meer activiteit in de hersenen, hoe meer neurotrofinen, stofjes die de groei en gezondheid van de hersencellen bevorderen.

Alle reden dus om uw leven eens wat op te schudden.

Log in om verder te lezen.