zelfhulp

‘Het probleem is dat ik veel dingen leuk vind. Tijdens mijn stages heb ik gewerkt met gehandicapten en kinderen, maar een baan als intercedente bij een uitzendbureau lijkt me ook wel wat. Nu ik nog studeer, kan ik verschillende baantjes uitproberen. Fondsenwerven voor een goed doel bijvoorbeeld, of promotiewerk. Maar als ik straks voor een bepaalde baan ga, sluit ik andere functies uit. Hoe weet ik dat die niet veel beter bij me zouden passen?

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Ik kom nu op internet ook veel interessante vacatures tegen waarvoor ik niet heb geleerd. Niet dat ik spijt heb van mijn sociale opleiding, maar er zijn nog zo veel andere boeiende studierichtingen. Daarom wil ik misschien doorstuderen als ik straks klaar ben.

Ik vind het lastig om erachter te komen wat mijn talenten en kwaliteiten zijn. Alles wat ik tot nu heb aangepakt, is goed gegaan. Ik weet alleen niet waarin ik écht uitblink. Ook wil ik mezelf geen talenten toekennen waarover ik niet beschik. Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Ik heb geen zin om ergens te solliciteren en er daarna achter te komen dat ik het niet kan. Hoe zorg ik ervoor dat ik terechtkom in een baan

die bij mij past?’

Dit zegt de deskundige

Neem bij carrièretwijfels eerst de tijd om jezelf te oriënteren, zegt loopbaandeskundige Ellen Woudenberg.

Waar komen loopbaantwijfels vandaan?

‘Erike is niet de enige die twijfelt over wat ze na haar studie zal gaan doen. Sommige studenten zien ertegen op afscheid te nemen van hun studietijd, anderen hebben angst om verantwoordelijkheid te nemen of zijn bang zich vast te leggen. Ik vraag me af waarom Erike overweegt om door te studeren. Zoekt ze een nieuwe intellectuele uitdaging, of is het een manier om haar beroepskeuze uit te stellen? “Baanscanners” als Erike willen overal van proeven en zien kiezen als verliezen.

Wanneer mensen veel kwaliteiten hebben, kunnen ze in verwarring raken. Ze weten niet goed waarin ze uitblinken. Bij twijfels over wat je wilt en kunt, is het onverstandig om te gaan solliciteren. Tijdens een sollicitatiegesprek wil een bedrijf weten waarom juist jij geschikt bent voor die bepaalde baan en wat je over vijf jaar wilt hebben bereikt. Die vragen kan Erike nu niet beantwoorden.

Wat is eraan te doen?

– Kijk naar uw werkervaring tot nu toe – inclusief stages en bijbaantjes -, of naar de manier waarop u de dingen tijdens uw studie aanpakte. Bent u goed in organiseren, kunt u goed samenwerken? Bedenk vervolgens in welke banen u die competenties kunt gebruiken.

– Schrijf of teken uw levensverhaal met hoogte- én dieptepunten. Die zeggen iets over uw interesses en talenten.

– Bent u een specialist of een generalist? Specialisten weten graag veel over één bepaald onderwerp, generalisten weten van alles een beetje. Erikes brede interesse is handig voor een generalistische baan als journalist of manager.

– Maak een lijst van tien beroepen die u aanspreken. Interview vervolgens mensen die dat beroep uitoefenen om te onderzoeken of uw beeld klopt.

– Probeer verschillende functies uit via uitzendbaantjes.

– Onderzoek waar andere mensen met uw achtergrond zoal zijn beland. Erike zou dus afgestudeerde SPH’ers kunnen vragen wat zij nu doen. Welke weg hebben zij gevolgd? Hebben zij nog een vervolgopleiding gedaan

– Vraag mensen in uw omgeving welke richting volgens hen bij u past. Informeer welke kwaliteiten en zwakkere punten ze bij u zien.

– Wees niet bang om te kiezen. Ook door iets te doen wat niet bij u past, ontdekt u steeds beter wat u wél inspireert.

Tips voor de omgeving

Geef eerlijk antwoord als iemand u vraagt om feedback en zet hem of haar niet onnodig onder druk om tot een keuze te komen.’

Wat is het te verwachten resultaat?

‘Je moet er tijd en energie in steken om te ontdekken wat bij je past. Ik vind het positief dat Erike het probleem nu al bij zichzelf signaleert – sommige mensen blijven hun leven lang jobhoppen. Als je er zelf niet uitkomt, kun je altijd hulp inroepen van een loopbaanadviseur.

Meer weten?

– www.ew-loopbaanadvies.nl; www.beroepskeuze.nl; www.toekomstdossier.nl

– Loopbaanankers, Edgar H. Schein, Uitgeverij Nieuwezijds, €17,50

– I could do anything if I only knew what it was, Barbara Sher, Dell Publishing Company, € 16,99