Expert

Ze was niet de eerste in Nederland die zich bezighield met mindfulness. Maar ze is wel de enige die als hoogleraar consequent onderzoek doet naar de toepassing van mindfulness in de geestelijke gezondheidszorg. Daarmee is psychiater Anne Speckens (46) in Nederland het boegbeeld geworden van wat inmiddels wel ‘de derde generatie gedragstherapie’ wordt genoemd; therapieën waarin het niet meer draait om het veranderen van je gedrag en van je gedachten – zoals in generatie één en twee – maar om het vriendelijk en accepterend observeren ervan. Het maakt dat mensen wat minder samenvallen met hun emoties, en dat geeft ze de regie over hun leven terug.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Volgens critici is mindfulness, met zijn aan yoga en meditatie ontleende technieken, een halfzachte hype. Maar Speckens – een ingetogen, bedachtzaam formulerende veertiger – maakt allesbehalve de indruk van een vrouw die zich laat meeslepen door modieuze therapieën. Wel is ze duidelijk een betrokken psychiater, die zegt iedere keer weer onder de indruk te zijn van het effect dat een mindfulnesstraining van acht weken op haar patiënten kan hebben.

Het was al langer bekend dat mindfulness goed werkt bij mensen met chronische pijn, angststoornissen en terugkerende depressies. De eerste uitkomsten van

Log in om verder te lezen.