Bij EMDR roep je onder begeleiding van een therapeut een nare herinnering op, terwijl je tegelijkertijd met je ogen een lichtje, een pendel of een ander voorwerp ritmisch van links naar rechts volgt. Hierdoor verliest de herinnering haar emotionele lading. Waarom EMDR werkt bij traumaverwerking, wist niemand. Maar neurowetenschappers van het Donders Instituut ontdekten onlangs dat de simpele oogbewegingen de activiteit van de amygdala onderdrukken. Een hersengebied betrokken bij het opslaan van herinneringen en emotionele reacties. Vermoedelijk is dat hoe EMDR kan helpen om een traumatische ervaring te verwerken.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
55,-

Trauma verwerken met EMDR

‘We kunnen onze aandacht niet bij twee dingen tegelijk houden,’ zegt onderzoeker Linda de Voogd. ‘Door je te concentreren op oogbewegingen, heb je minder aandacht voor de nare herinnering.’

Uit eerder onderzoek bleek dat ook geheugenspelletjes de emotionele lading van een herinnering kunnen beïnvloeden. De Voogd: ‘En uit mijn onderzoek bleek dat de amygdala ook geremd wordt door het spelen van een computerspelletje, zoals Tetris. Ik ga nog onderzoeken of deze en andere werkgeheugentaakjes onder begeleiding van een therapeut net als bij EMDR kunnen zorgen voor traumaverwerking.’ (MS)

Een op de vijf mensen ontwikkelt een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) na een trauma. Ontdek met deze test of je klachten hebt die kunnen wijzen op PTSS.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach
Eye-movement intervention enhances extinction via amygdala deactivation, JNeurosci, 2018.