Doe het nú. Waarschijnlijk bent u net terug van vakantie, en sowieso al bezig met het hervinden van uw dagelijkse routine. Maar ook thuisblijvers hebben ’s zomers vaak een losser leefpatroon. Denk voor u de teugels weer aantrekt eens na over uw alledaagse gewoontes; welke mooie nieuwe kunt u daaraan toevoegen? Twee keer in de week hardlopen voor het ontbijt bijvoorbeeld, of voortaan altijd wat fruit mee naar uw werk. Wees zo concreet mogelijk bij het formuleren van dit voornemen: op wélke dagen gaat u hardlopen, wáár gaat u dat werkfruit inslaan?

Training Leer loslaten
Training

Training Leer loslaten

  • Leer accepteren in plaats van vechten
  • Leer de controle los te laten
  • Leer te leven volgens je waarden
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Vertel anderen over uw plannen. Vraag ze daarbij nadrukkelijk om u erop aan te spreken als u zich er niet aan houdt. ‘Wij mensen zijn sociale dieren,’ zegt neurowetenschapper Victor Lamme desgevraagd; ‘ons brein is vreselijk gevoelig voor wat anderen van ons vinden. Dus wil je afvallen, vraag je partner of kinderen dan iets te zeggen als je te veel eet. Of neem een personal trainer.’

Ken uw zwaktes. Hoe meer vertrouwen mensen in hun eigen zelfbeheersing hebben, hoe makkelijker ze in de fout gaan. Dat blijkt uit experimenten van een Nederlands-Amerikaans psychologentrio. De onderzoekers vroegen proefpersonen eerst hoe ze hun eigen impulscontrole inschatten, en stelden hen daarna bloot aan diverse verleidingen. Het resultaat: juist mensen die denken dat ze zichzelf goed in de hand hebben, bezwijken makkelijker voor een snack of sigaret – en dat lijkt vooral te komen doordat ze minder bij die verleidingen uit de buurt blijven.

Zoek de oorzaak. Foute gewoontes zijn vaak niet zomaar ontstaan, schrijft de Amerikaanse psychotherapeute Meg Selig in haar boek Changepower! Je hebt ze aangeleerd omdat ze je ooit gaven wat je nodig had – rust, troost, een gevoel van veiligheid… Trek eens tijd uit om te achterhalen waar uw slechte gewoontes vandaan komen; het kan u meer inzicht geven in de emotionele drijfveren achter uw gedrag, en daarmee de sleutel zijn voor echte verandering.

Neem de tijd. Veranderen duurt namelijk lang; volgens Brits onderzoek uit 2009 hebben mensen gemiddeld twee maanden nodig om nieuwe automatismen te verwerven. Geef dus niet te snel op; de omslag gaat komen, heus.

Meer lezen over veranderen?

– Meg Selig, Changepower! 37 Secrets to habit change succes, Routledge, € 12,99

– Chip & Dan Heath, Switch. Veranderen als verandering moeilijk is, Pearson, € 19,95