Zo krijg je een gelijkwaardige relatie

Geen seks met anderen, keurig bij je schoonouders op bezoek. Voor de liefde brengen we offers maar waarom doen we dat eigenlijk?

Ken je dat programma Deelt-ie het of deelt-ie het niet nog? Even het geheugen opfrissen: 2 kandidaten mogen een bedrag met elkaar delen óf ze kunnen ervoor kiezen om het voor zichzelf te houden. Als ze kiezen voor ‘delen’ krijgen ze ieder een bedrag mee naar huis. Als ééntje het geld zelf wil houden, krijgt hij/zij het geld. Maar als ze het allebei doen, gaan ze met lege handen naar huis.

LEES OOK: LIEFDESRELATIES EN HECHTINGSSTIJLEN

De grap van dit spel is natuurlijk dat de kandidaten elkaar van tevoren plechtig beloven te zullen delen (want anders gaan ze met niks naar huis) maar uiteindelijk toch vaak voor hun eigen belang gaan. Niet heel verrassend want als je kiest voor ‘delen’ heb je 50% kans op de helft van het bedrag, terwijl je anders 50% procent kans hebt op het héle bedrag. Een kwestie van simpele, keiharde logica dus.

Online basistraining

Versterk je relatie

  • Leer kijken naar de patronen in je relatie
  • Ontdek hoe je negatieve patronen kunt doorbreken
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

Als je je realiseert dat iedereen streeft naar een maximale opbrengst tegen minimale kosten, vraag je je bijna af waarom er überhaupt koppels zijn die kiezen voor delen. Maar naarmate je het spel vaker speelt, veranderen de regels. Ben je al eens belazerd door je tegenstander? Dan kijk je volgende keer wel beter uit en deel je ook niet. Alleen… dan wint er niemand meer.

HOE ZIT HET MET HET BEEST IN JEZELF? DOE DE QUIZ

Wat is dus de oplossing voor een relatie die wél werkt? In plaats van streven naar maximale winst, streven naar duurzaamheid, loyaliteit en tevredenheid. Het resultaat is een gelijkwaardige relatie waarin niemand alles krijgt maar iedereen een beetje.

WAT ZIJN JOUW DRIJFVEREN? TEST HET HIER

Is de liefde dan echt alleen een optelsom van kosten en baten? Als liefde een rekensom is, dan is het wel een hele ingewikkelde want de voorspellingen op basis van de speltheorie komen lang niet altijd uit. Dat komt doordat ook andere factoren meespelen zoals bijvoorbeeld geslacht, leeftijd, normen en waarden, cultuur, (zelf)vertrouwen en karakter. Waarom zouden er anders zoveel mensen in een relatie blijven die uit balans is?

LEES OOK: VERLIEFDHEID IS EEN OERDRIFT

 

Dit artikel is een bewerking van een artikel dat eerder in Psychologie Magazine heeft gestaan. Wil je het hele artikel lezen? Dat kan hier.

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Column

Spoorzoeken

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Zielig zonder romantische partner? Nee hoor, niet per se. Bij een Duits onderzoek onder 2500 mensen ...

Lees verder
Column

Column: Liefdesbrief

Lees verder
Advies

Kies ik voor mijn vriend of voor mijn kinderwens?

Lees verder
Artikel

3 manieren om relaties te verdiepen

Lees verder
Artikel

Waarom ben ik single?

Lees verder
Column

Prinsessengedrag

Lees verder
Artikel

Waarom weinig seks niets zegt over je relatie

Lees verder