Zo komt je kind tot bloei

Dat een kind geweldig kan tekenen of pianospelen valt meteen op. Maar er zijn ook kwaliteiten die je makkelijk over het hoofd ziet. Hoe herken je die en stimuleer je een kind om ze verder te ontwikkelen?

Dat wordt vast een Mozartje, zeggen we vertederd bij een tweejarige die vol enthousiasme op zijn speelgoedpianootje ramt. En de wijsneus die aan de lopende band waarom-vragen stelt, is natuurlijk voorbestemd om later een beroemde wetenschapper te worden. We willen nu eenmaal graag geloven dat onze kinderen bijzondere talenten hebben. Maar kun je echt talent inderdaad al vroeg signaleren?

Urenlang oefenen

Onderzoeker Jan de Lange van de Universiteit Utrecht ontdekte dat we veel kwaliteiten van kinderen over het hoofd zien. In samenwerking met verschillende universiteiten onderzocht hij welke talenten en vaardigheden kinderen van 3 tot 5 jaar hebben, met de nadruk op wiskunde, natuurwetenschap, techniek en logica. ‘Tijdens de eerste onderzoeken stonden we er versteld van hoeveel kinderen al kunnen op die leeftijd. Als je er maar naar vraagt en ze stimuleert om verder te denken,’ zegt De Lange. 

Log in om verder te lezen.
auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

‘Een kinderbrein moet je niet opjutten’

De talige inslag van school werkt vaak niet voor jongens, een puberbrein is niet in staat een studie...

Lees verder
Verhaal

Wat te doen bij keuzestress?

Net als veel leeftijdgenoten wil journalist Carlijn Bult (32) graag álles uit het leven halen, maar...

Lees verder
Artikel

‘Gettokinderen zijn echt niet per definitie verloren’

Lees verder
Artikel

‘Bakeren doet baby’s geen goed’

Lees verder
Artikel

Borstvoeding ontspant

Lees verder
Artikel

Opvoedstijlen – de niet-ontvankelijke opvoedstijl

Lees verder
Artikel

Ouders opgelet

Lees verder
Recensie

Maar je krijgt er zoveel voor terug; 3 redenen om dit boek te lezen

Lees verder