Rappen in de klas

Rapmuziek wordt vaak geassocieerd met criminaliteit, merkkleding, seksisme en dure auto’s. Maar uit promotieonderzoek van muziektherapeut Sylka Uhlig blijkt dat samen rappen in de klas ook therapeutisch kan zijn.

‘Voor mijn onderzoek heb ik op scholen rap- en muziektherapie aangeboden aan adolescenten. Ik was benieuwd of ze door te rappen beter konden omgaan met hun emoties. De jongeren moesten zelf thema’s inbrengen die belangrijk voor ze waren, zoals pesten en het verlangen naar vriendschap. Op basis van deze thema’s gingen ze in groepjes teksten schrijven en daarna hun eigen teksten zelf rappen. De combinatie ritme, rijm, rap en zang had een positieve invloed op het emotionele leven van de jongeren.’

‘Ze kregen er meer grip op. Door het schrijven van een raptekst over een onderwerp dat hun aan het hart ging, moesten ze hun emoties uiten en er woorden aan geven in plaats van het vervelende gevoel weg te duwen. Ze schreven zinnen als: “Pesten is niet leuk. Pesten moet je kappen. Dat is wat de hele wereld moet snappen!” Ook het rappen zelf had invloed. Het krachtige ritme van de rap zorgde ervoor dat emoties beter werden gereguleerd. Een allesoverweldigende emotie werd teruggebracht tot iets wat er gewoon mocht zijn. De jongeren renden er niet langer voor weg en reageerden zich ook niet af op anderen. Hun emotionele en sociale problemen namen significant af in vergelijking met de controlegroep.’

‘Het is allebei goed. Maar samen rappen, zingen en muziek maken heeft een versterkend effect. Als mensen in groepsverband zingen, synchroniseren ze daarmee hun hartslag. Hun hartritme stijgt en daalt op hetzelfde moment, blijkt uit het onderzoek. Samen zingen heeft ook psychologische voordelen. Het versterkt cohesie en het groepsgevoel in het klaslokaal.’ (OL)

auteur

Marloes Blom

Tijdens mijn afstuderen viel ik even in voor de vorige redactie-assistente – en ben vervolgens niet meer weggegaan. Het is namelijk ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan de totstandkoming van Psychologie Magazine, niet in de laatste plaats omdat ik dat mag doen met zulke fijne collega’s.

» profiel van Marloes Blom
auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee
auteur

Otje van der Lelij

» profiel van Otje van der Lelij

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Ouders, stop met al dat ploeteren

In ons streven naar een goede opvoeding zijn we totaal doorgeschoten, zegt hoogleraar psychologie en...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Kort

Waarom voorlezen goed is voor moeder en kind

Na een lange werkdag ben je misschien te moe om voor te lezen. Toch is er wat voor te zeggen om dat ...

Lees verder
Artikel

Het belang van het eerste levensjaar

Lees verder
Artikel

‘Ik doe het beter dan mijn moeder’

Lees verder
Recensie

Boekrecensie: zoete kinderen eten geen suiker

Lees verder
Advies

KOPP-Problematiek

Lees verder
Artikel

Wat zijn de positieve eigenschappen van je gezin?

Lees verder
Artikel

De invloed van vroege ervaringen

Lees verder