1 Is uw baas doelgericht of probleemvermijdend?

Een doelgerichte baas richt de blik op wat hij wil bereiken. In vergaderingen praat hij uitgebreid over prestaties, plannen en voortgang. Belemmeringen, risico’s, problemen? Die bestaan niet!

Een probleemvermijdende baas is doodsbenauwd voor alles wat mis kan gaan. Problemen wil hij koste wat kost voorkomen. Hij gebruikt vaak het woordje ‘niet’. Doelgericht werken lukt nauwelijks, omdat zijn aandacht steeds wordt afgeleid door potentiële moeilijkheden.

Zo doet hij wat u wilt:

n Doelgericht. Een doelgerichte baas raakt geïrriteerd als u met belemmeringen en problemen op de proppen komt. Leg daarom altijd de nadruk op wat er bereikt kan worden met uw voorstel. Ga na wat de doelstellingen van uw baas zijn. Wil hij bijvoorbeeld kwaliteit leveren, een goed samenwerkend team, creatieve ideeën, een hoge omzet? Pak uw voorstellen en ideeën dan zó in dat ze passen binnen die doelstellingen, en benadruk dat jullie doel gemeenschappelijk is.

n Probleemvermijdend. Bij een probleemvermijdende baas moet u aandacht schenken aan zo veel mogelijk bedreigingen en moeilijkheden. Ga na voor welke belemmeringen hij gevoelig is. Zweet hij peentjes bij geldgebrek, tijdnood, ziekteverzuim of een slechte sfeer? Gebruik deze problemen dan als motivatie voor veranderingen.

Log in om verder te lezen.