Het lijkt eenvoudig om dat talent op het juiste moment te herkennen en te ontwikkelen, maar voor de meeste bedrijven en organisaties is dat een ingewikkelde taak: hun management-developmentprogramma’s zijn afgestemd op de grootste gemene deler en doen geen recht aan individueel talent.

Natalie Griffin, consultant bij een Amerikaans financieel adviesbureau, onderzocht managers die in een ontwikkelingsprogramma zaten en maakte een indeling van vier types die potentieel talent hebben voor het leiderschap, maar dit nog moeten ontwikkelen.

1. De leider tegen wil en dank heeft de vaardigheden om een goede leider te worden, maar mist zelfvertrouwen. Ziet zichzelf niet als potentiële leider. Zijn onzekerheid kan zich op allerlei manieren manifesteren, variërend van besluiteloosheid tot conflict- en risicovermijding.

2. De arrogante leider is ook onzeker, maar overschreeuwt zijn twijfel door zichzelf tot excellente manager te verklaren. Hij is ambitieus en dringt meestal snel door tot de top, maar mist de empathie en bescheidenheid die eigen is aan effectieve managers.

3. De onbekende leider is ambitieus en competent, maar verlegen en een tikkeltje traag. Zijn persoonlijke netwerk is klein, en hij zal niet snel het initiatief nemen, waardoor hij binnen de organisatie niet opvalt.

4. De workaholic stelt het werk boven gezin, persoonlijke groei, vrienden en hobby’s. Hij wordt veelal door angst gedreven. Gematigde workaholics maken lange dagen, maar lijden er niet echt onder. Strenge workaholics lijden aan stress en vallen in de loop der tijd ten prooi aan burn-out of chronische vermoeidheid.

Harvard Business Review, maart 2003