De economie trekt aan, dromen van een mooie carrièrestap heeft weer zin. En voor veel mensen staat een mooie carrièrestap gelijk aan een hiërarchische stap. Oftewel: omhoog op de managementladder.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Waarom ook niet? Het idee dat maar een beperkt aantal mensen in de wieg is gelegd voor het leiderschap, werd eind vorige eeuw al weerlegd door bedrijfspsycholoog Warren Bennis. Samen met Burt Nanus onderwierp hij honderd leiders aan een grondig onderzoek, en de conclusie luidde: er zijn geen duidelijke eigenschappen aan te wijzen waarover mensen moeten beschikken om anderen te kunnen aanvoeren. Leiderschap is geen kwestie van nature maar van nurture. Met wat moeite en een boel motivatie kan iedereen zich dus tot leidinggevende ontwikkelen.

Sterker nog: volgens Nico van Yperen, hoogleraar psychologie van de prestatie, stress en motivatie in Groningen, zijn leidinggevenden die niet geloven in aangeboren leiderschap de betere bazen. Ze raken namelijk minder snel gestrest als het eens tegenzit – zouden ze ‘het’ dan toch niet in zich hebben? – en zijn meer geneigd aan zichzelf te blijven schaven.

Kortom, ook ú kunt baas worden. Maar daarmee is natuurlijk nog niet gezegd dat u het ook moet wíllen. ‘Leidinggeven is voor heel veel mensen helemaal niet leuk,’ waarschuwt psychologe Tieneke Dijkstra, directeur van InterCoach en auteur van Je zult maar de baas zijn. ‘Ze ervaren het vooral als continu aan anderen moeten duwen en trekken.’

Ook Nicole Eggermont, arbeids- en organisatiepsychologe en directeur bij trainingsbureau Schouten en Nelissen en auteur van Beginnen met leidinggeven, ziet regelmatig mensen die ze geen managementambities zou aanraden. ‘Wie sterk gehecht is aan zijn professie en minder opheeft met de organisatie als geheel, wordt waarschijnlijk niet gelukkig van een leidinggevende functie. Zo iemand zou ik eerder adviseren complexere klussen te vragen, de diepte in te gaan.’

 

Meer lezen

– Je zult maar de baas zijn, Tieneke Dijkstra en Theo IJzermans, Thema, € 18,50

Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

– Beginnen met leidinggeven, Nicole Eggermont en Arianne van Galen, Thema, € 21,50

– Leiderschap, Arthur Bell en Dayle Smith, Pearson, € 19,95[/wpgpremiumcontent]