werk & loopbaan

Vaak wordt gedacht dat de hoeveelheid werk de grote veroorzaker van burn-out is, maar volgens de Vlaamse onderzoekster Peggy de Prins is dat niet zonder meer waar. De sfeer op de werkvloer, en de verstandhouding met de baas zijn volgens De Prins grotere veroorzakers van stress en burn-out.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

De Prins baseert deze stelling op onderzoek onder het personeel van honderd Belgische rusthuizen. Er bleken ‘risico-instellingen’ te zijn, waarvan personeel bij een kleine overbelasting meteen thuis op de bank zit, maar ook ‘excellente instellingen’, waarvan het personeel fluitend zorg verleent, ook al moet er hard worden gewerkt, of moeten er extra zware patiënten worden verzorgd. Het personeel van deze ‘excellente instellingen’ bleek op de been te blijven door een oprecht geïnteresseerde leidinggevende en een goed contact met collega’s.

Volgens De Prins zijn deze bevindingen belangrijk voor het toekomstbeleid. In sommige zorginstellingen wordt te veel aandacht besteed aan prestatie, en te weinig aan emoties van het personeel. Deze instellingen zijn gebaat bij een wisseling van de wacht, waarbij de oude rationele leider wordt vervangen door een nieuwe emotionele baas.

Weliswaar, oktober/november 2002