Alfavrouwen die ik heb gekend

  • 548 woorden
  • leestijd is 3 minuten

Nu Amerika zich lijkt voor te bereiden om een ‘alfavrouw’ tot president te kiezen, is het misschien nuttig eens te kijken wat voor vrouwen dat nou zijn, althans bij apen. De term komt tenslotte uit het dieronderzoek, alhoewel de betekenis in de mensenmaatschappij jammer genoeg is verschoven richting ‘vrouw met grote waffel’, ‘mannenvreter’, ‘meedogenloos wijf’ […]

Nu Amerika zich lijkt voor te bereiden om een ‘alfavrouw’ tot president te kiezen, is het misschien nuttig eens te kijken wat voor vrouwen dat nou zijn, althans bij apen.

De term komt tenslotte uit het dieronderzoek, alhoewel de betekenis in de mensenmaatschappij jammer genoeg is verschoven richting ‘vrouw met grote waffel’, ‘mannenvreter’, ‘meedogenloos wijf’ enzovoorts. In mijn vakgebied betekent alfavrouw echter gewoon hetzelfde als alfaman: het hoogstgeplaatste individu van een gegeven geslacht.

De meest imponerende alfavrouw die ik heb gekend was Mama, zo genoemd vanwege haar moederlijke houding. Ze zwaait nog steeds de scepter over de chimpanseekolonie van Burgers’ Zoo. Ze is niet dominant over de mannen, althans niet fysiek. Wanneer een man met alle haren overeind afstormt op een vrouw, is hij gewoon niet te stoppen. Mannen kunnen gewelddadig worden, en de vrouwen moeten gewoon wachten tot ze wat gekalmeerd zijn.

Mama was machtig op een andere manier. Niemand kon om haar heen, ook de topmannen niet. Ik heb situaties gezien waarin mannen hun onderlinge conflicten niet konden bijleggen en richting Mama renden, waar ze dan zaten, ieder in een arm van deze omvangrijke dame, krijsend tegen elkaar, maar kennelijk blij een neutrale figuur tussen hen in te

Log in om verder te lezen.
auteur

Frans de Waal

Frans de Waal is bioloog en een van 's werelds bekendste deskundigen op het gebied van apengedrag.

» profiel van Frans de Waal

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Ik ben slimmer dan mijn baas

Lees verder
Branded content

‘Schoonheid is uitstralen dat je gelukkig bent’

De natuur heeft ons geprogrammeerd om naar mooie dingen te kijken, zegt psychologe Nancy Etcoff. Maa...

Lees verder
Training

Leven met ADHD

In de online basistraining Leven met ADHD leert psychiater Sandra Kooij hoe je kan omgaan met ADHD. ...

Lees verder
Artikel

Leidersschapsstijlen: van teddybeer tot emotioneel analfabeet

Lees verder
Advies

Nieuwe chef verdeelt ons team

Lees verder
Advies

Altijd strijd tussen mijn vrouw en mijn zoon

Lees verder
Kort

Verbeter de relatie met je baas of werknemer(s)

Lees verder
Artikel

‘Elke leider is een narcist’

Lees verder
Artikel

Leren de baas te spelen

Lees verder