Zelfs vrienden begrijpen mails vaak verkeerd

  • 133 woorden
  • leestijd is 1 minuut

In e-mails ontbreken gebaren, stemgeluid en context. Ze zijn daarom makkelijk verkeerd te begrijpen. Behalve als je elkaar goed kent. Toch? Amerikaanse onderzoekers stellen nu dat een gezamenlijke geschiedenis niet uitmaakt; vrienden interpreteren elkaars emoties in e-mails nauwelijks beter dan vreemden. Ze concluderen dit uit een experiment waarin vriendenduo’s elkaar een mail moesten sturen over […]

In e-mails ontbreken gebaren, stemgeluid en context. Ze zijn daarom makkelijk verkeerd te begrijpen. Behalve als je elkaar goed kent. Toch?

Amerikaanse onderzoekers stellen nu dat een gezamenlijke geschiedenis niet uitmaakt; vrienden interpreteren elkaars emoties in e-mails nauwelijks beter dan vreemden. Ze concluderen dit uit een experiment waarin vriendenduo’s elkaar een mail moesten sturen over een positieve of negatieve gebeurtenis. De onderzoekers bekeken de antwoorden om te zien of de vrienden elkaar hadden begrepen. Ook moest elke deelnemer de mail van een vreemde beantwoorden.
Vrienden met een lange vriendschap pikten emoties wel iets beter op dan mensen die elkaar pas kort kenden, maar het verschil met vreemden was klein. Elkaar in het echt spreken werkt nog steeds het best, concluderen de onderzoekers.

Overconfidence at the keyboard, Human Communication Research, nog te verschijnen
auteur

Martje Doeve

» profiel van Martje Doeve

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Zo luistert iedereen

Lees verder
Kort

De ideale afstand

Wat vind je een comfortabele afstand tot anderen?

Lees verder
Column

Bijna zonder woorden

Lees verder
Artikel

Waarom contact met vreemden ons gelukkig maakt

Lees verder
Artikel

Frenemies

Lees verder
Advies

Mijn vriend heeft geen tijd voor mij

Lees verder
Artikel

Vrienden met een beetje meer

Lees verder
Advies

We willen niet met hen op vakantie

Lees verder