Zelfs vrienden begrijpen mails vaak verkeerd

In e-mails ontbreken gebaren, stemgeluid en context. Ze zijn daarom makkelijk verkeerd te begrijpen. Behalve als je elkaar goed kent. Toch? Amerikaanse onderzoekers stellen nu dat een gezamenlijke geschiedenis niet uitmaakt; vrienden interpreteren elkaars emoties in e-mails nauwelijks beter dan vreemden. Ze concluderen dit uit een experiment waarin vriendenduo’s elkaar een mail moesten sturen over […]

In e-mails ontbreken gebaren, stemgeluid en context. Ze zijn daarom makkelijk verkeerd te begrijpen. Behalve als je elkaar goed kent. Toch?

Amerikaanse onderzoekers stellen nu dat een gezamenlijke geschiedenis niet uitmaakt; vrienden interpreteren elkaars emoties in e-mails nauwelijks beter dan vreemden. Ze concluderen dit uit een experiment waarin vriendenduo’s elkaar een mail moesten sturen over een positieve of negatieve gebeurtenis. De onderzoekers bekeken de antwoorden om te zien of de vrienden elkaar hadden begrepen. Ook moest elke deelnemer de mail van een vreemde beantwoorden.
Vrienden met een lange vriendschap pikten emoties wel iets beter op dan mensen die elkaar pas kort kenden, maar het verschil met vreemden was klein. Elkaar in het echt spreken werkt nog steeds het best, concluderen de onderzoekers.

Overconfidence at the keyboard, Human Communication Research, nog te verschijnen
auteur

Martje Doeve

» profiel van Martje Doeve

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Kan ik vrienden worden met mijn therapeut?

Lees verder
Artikel

Multipotentialist: ‘Ik wil het állemaal’

‘Wat wil je later worden?’ Vrijwel niemand geeft daar vijf antwoorden op. Maar voor mensen als C...

Lees verder
Artikel

Leren luisteren

Lees verder
Kort

Top 10 irritante luistergewoonten

Lees verder
Advies

Wat heb ik aan deze vriendschap?

Lees verder
Verhaal

De kracht van dankbaarheid

Lees verder
Artikel

Vrienden met een beetje meer

Lees verder
Artikel

Apenmaatjes

Lees verder