In California zal het kleine vissersplaatsje Santa Barbara worden bedolven door fans en belangstellenden die een glimp willen opvangen van het proces tegen megaster Michael Jackson, die is beschuldigd van ontucht met een minderjarige jongen. Kan een ‘neutrale’ volksjury zich wel afsluiten voor de invloed van de pers, de fans en Michael Jackson zélf? België wacht in spanning de uitspraak af in de rechtszaak tegen Marc Dutroux, de man die wordt verdacht van verschillende gruwelijke kindermoorden. De Belgische burgers kunnen al jaren de meest weerzinwekkende verhalen over hem lezen, en toch moet een jury, bestaande uit die burgers, hem straks op objectieve wijze berechten.

In landen als België, Spanje, Frankrijk, Engeland en Amerika verschijnen alleen de ernstigste misdaden voor de volksjury. En dat zijn nu net de zaken die vaak breed worden uitgemeten in de schandaalpers.

Juryrechtspraak is oorspronkelijk ingevoerd om verdachten te beschermen tegen de ongebreidelde macht van wrede koningen. Een representatieve afvaardiging van het volk zou eerlijker straffen. Of dat vandaag de dag nog opgaat, is de vraag. Allereerst is de jury in werkelijkheid geen afspiegeling van de bevolking. In Amerika worden kandidaten uit kieslijsten getrokken, waardoor blanken oververtegenwoordigd zijn, en sociaal

Log in om verder te lezen.