Stel: je bent een promotie misgelopen, je kind heeft problemen op school en tussen jou en uw partner botert het al een tijdje niet. Je voelt je down, bent doodvermoeid en je hebt al vijf weken achtereen je sportafspraak afgezegd. Het is tijd om hulp te zoeken. Maar wat voor hulp?

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Je kunt bij een psychoanalyticus op de divan gaan liggen en vrij associërend je kinderjaren de revue laten passeren, op zoek naar onverwerkte emotionele conflicten die mogelijk ten grondslag liggen aan je depressie. Of je kunt met een cognitief gedragstherapeut je negatieve gedachten onder de loep nemen: is je situatie werkelijk zo uitzichtloos, of zijn er genoeg positieve punten die je over het hoofd ziet?

Waarschijnlijk zul je je door beide therapieën beter voelen, omdat er eindelijk aandacht wordt geschonken aan je problemen. Het fenomeen dat elke therapie een beetje helpt, staat bekend als het ‘Dodo-effect’, naar de Dodo uit Alice in Wonderland die na een chaotische hardloopwedstrijd roept: ‘Everbody has won, and all must have prizes’. Psycholoog Saul Rosenzweig gebruikte het citaat in 1936 als titel voor een artikel waarin hij als eerste veronderstelde dat alle vormen van psychotherapie effectief zijn. Later onderzoek toonde aan dat hij gelijk had.

Log in om verder te lezen.