Het is weer eens zover: naarmate de burgeroorlog in Syrië hoger oplaait, neemt ook het aantal meldingen van verkrachtingen toe. De meeste vooralsnog onbevestigd, en sommige van dubieuze herkomst, maar zo gaat dat nu eenmaal in de chaos van een oorlog. Na afloop van de oorlogen in voormalig Joegoslavië en Rwanda bleek zelfs van de meest weerzinwekkende verkrachtingsverhalen een groot deel waar.

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest
Training

Kalmeer je lichaam, kalmeer je geest

  • Leer je omgaan met overprikkeling en overspoeling 
  • Ontwikkel je meer lichaamsbewustzijn
  • Creëer je meer balans met behulp van de polyvagaaltheorie
Bekijk de training
Nu maar
69,-

We moeten er dus helaas van uitgaan dat ook in Syrië talloze meisjes en vrouwen momenteel voor het leven getekend raken. Door de verkrachting zelf, én door de reactie van hun omgeving. Want ze zijn hun ‘zuiverheid’ kwijt, en dat is in islamitische landen doorgaans niet iets waarover makkelijk wordt gedacht. Zelfs niet als de oorzaak verkrachting is.

Voortplanting niet, maar wat dan wel?

Waarom gaat fysiek geweld tussen mannen toch zo vaak samen met seksueel geweld tegen vrouwen? En dan niet eens tegen vrouwen die zich in de strijd gemengd hebben, want ondanks alle emancipatie is oorlog wereldwijd nog steeds een aangelegenheid van mannen. Het zijn juist bijna altijd gewone vrouwen, burgers, die seksueel worden ­gemolesteerd.

De traditionele verklaring luidt dat verkrachtende strijders zich simpelweg misdragen naar hun evolutionaire programmering. Die theorie komt erop neer dat de

Log in om verder te lezen.