Te vroeg geboren worden kan invloed hebben op de persoonlijkheid. Britse psychiaters ­vergeleken een groep 18- en 19-jarigen die vóór de 33ste week van de zwangerschap ter wereld kwamen, met een groep leeftijdgenoten die na een voldragen zwangerschap geboren werden. Beide groepen vulden een persoonlijkheidsvragenlijst in. Wat bleek: te vroeg geboren kinderen zijn als adolescent minder extravert, ze hebben minder zelfvertrouwen en zijn teruggetrokkener. Ook zijn ze iets neurotischer en angstiger. Het effect geldt vooral voor meisjes.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Volgens de onderzoekers zijn er verschillende verklaringen mogelijk. Vroeggeboren kinderen zijn vaak wat ­onhandiger en doen het iets minder goed op school, wat ze onzeker kan maken. Maar het kan ook zijn dat vroeggeboorte hersenschade tot gevolg heeft, wat doorwerkt in de persoonlijkheid. Ook kan de tijd in de couveuse het moeilijker maken voor het kind om zich aan zijn ouders te hechten, waardoor het angstiger wordt. Nader onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de precieze oorzaak.

Pediatrics, februari 2006