Als je op je duim hamert, kan een vloek de pijn aantoonbaar verminderen. Maar wie zich chronisch beroerd voelt, doet er beter aan krachttermen in te slikken, suggereert Amerikaans onderzoek.

Psychologen van de universiteit van Arizona hingen 34 vrouwen van middelbare leeftijd een paar dagen lang een microfoontje om dat hun gesprekken opnam. Dertien van hen hadden een pijnlijke vorm van reuma, 21 hadden borstkanker. Allebei aandoeningen waarbij sociale steun aantoonbaar een positief effect heeft.

Maar, zo ontdekten de onderzoekers: hoe meer de vrouwen in aanwezigheid van anderen vloekten, hoe minder steun ze twee maanden later zeiden te krijgen. En dat, stellen de onderzoekers, had weer depressieve gevoelens tot gevolg.

Of vloeken voor zieke mannen en jongeren dezelfde consequenties heeft, weten de onderzoekers niet. Maar ze sluiten niet uit dat grove taal bij hen juist de band met anderen versterkt…

Naturalistically observed swearing, emotional support, and depressive symptoms (…), Health Psychology, nog te verschijnen