Vijf mythes over ADHD

Veel te veel mensen geloven nog in mythes omtrent ADHD, vindt kinder- en jeugdpsychiater Jan Buitelaar. Daardoor worden risico’s onderschat en krijgen ADHD-kinderen onvoldoende behandeling. Nog eenmaal de mythes ontkracht: • ADHD is een modediagnose. Niet waar: de symptomen zijn al terug te vinden in dossiers van veertig jaar geleden, en toen in 1993 onderzoeken […]

Veel te veel mensen geloven nog in mythes omtrent ADHD, vindt kinder- en jeugdpsychiater Jan Buitelaar. Daardoor worden risico’s onderschat en krijgen ADHD-kinderen onvoldoende behandeling. Nog eenmaal de mythes ontkracht:

Online basistraining

Leven met ADHD

  • Leer wat het betekent om ADHD te hebben
  • Ontdek hoe je het leven met ADHD makkelijker maakt
  • Met inspirerende video's en artikelen

bekijk de training
Nu maar
€ 35,-

• ADHD is een modediagnose. Niet waar: de symptomen zijn al terug te vinden in dossiers van veertig jaar geleden, en toen in 1993 onderzoeken uit 1983 en 1988 werden herhaald, werden er niet significant méér gedragsproblemen gevonden. Wel wordt ADHD nu beter geadministreerd.

• ADHD-kinderen zijn slecht opgevoed of slecht gemotiveerd. Dat is onjuist. Wel hebben ze moeite om hun gedrag te ordenen als ze taken moeten doen. Een gestructureerde omgeving, interessante inhoud en goede begeleiding kunnen de symptomen verminderen.

• ADHD is een vage aanduiding voor lastig kindergedrag. Klopt niet: steeds meer onderzoek wijst uit dat heel specifieke delen in de hersenen bij ADHD-kinderen niet goed functioneren.

• ADHD gaat over in de puberteit. Nee, helaas niet. Hoewel hyperactiviteit en impulsiviteit vaak afnemen, blijven aandachts- en organisatieproblemen meestal bestaan.

• Het ADHD-medicijn Ritalin maakt kinderen kwetsbaar voor verslaving. Ritalin is inderdaad een amfetamine die onder de Opiumwet valt, maar gebruik van dit middel leidt niet tot verslaving aan andere middelen. Uit onderzoek blijkt dat juist ónbehandelde ADHD het risico op verslaving vergroot.

ADHD Actueel,

Log in om verder te lezen.

auteur

Peggy van der Lee

Groeien dankzij geworstel. Een prima samenvatting van waar ik het liefst over schrijf. Niet dat ik speciaal van geworstel houd, maar ontkom jij eraan? De baan die niet meer bij je past, de relatie die deuken oploopt, de gezondheid die hapert.

» profiel van Peggy van der Lee

Dit vind je misschien ook interessant

Verhaal

Hyperen op ritalin

Scholieren, studenten en wetenschappers gebruiken steeds vaker ritalin en andere ‘hersenverbeteraa...

Lees verder
Advies

Narcistisch maar toch empathisch?

Ik heb narcistische trekjes en voel geen empathie voor anderen. Kan ik leren om empathisch te zijn?

Lees verder
Artikel

Mijn leven met ADD

Lees verder
Artikel

Het verdriet van Amerika

Lees verder
Artikel

Hardop praten juist goed bij ADHD

Lees verder
Artikel

Positief omgaan met ADHD

Lees verder
Advies

Op school tussen agressieve kinderen

Lees verder
Artikel

De verschrikkelijkste letters uit het alfabet

Lees verder