Vijf cadeauprincipes

Dimitri Mortelmans, hoogleraar sociologie aan de universiteit van Antwerpen, deed veel onderzoek naar cadeaus. Zijn belangrijkste bevindingen:

cijfer eenVoor wat hoort wat
Wanneer we iemand een cadeau geven, verwachten we onbewust dat we op een bepaald moment ook iets terugkrijgen. Het onderliggende principe is dat we met cadeaus onze relaties verlengen en tegelijkertijd versterken.

cijfer tweeWe willen laten zien dat we ons best doen
Heb je er ooit over nagedacht waarom cadeaus zijn ingepakt? Het is de bedoeling dat we elkaar verrassen. De verrassing laat zien dat we moeite hebben gedaan om iets speciaals uit te zoeken voor elkaar.

cijfer driePas op met bepaalde geschenken
Veel te dure of goedkope cadeaus zijn ongepast omdat ze de ander in een ongemakkelijke positie plaatsen. Bij een goedkoop cadeautje vraagt de ontvanger zich af waarom hij zo weinig waard is. Bij een duur cadeau heeft de ontvanger het gevoel iets even duurs terug te moeten geven.

cijfer vierVerlanglijstjes werken
We leven efficiënter en hebben specifiekere voorkeuren; geen wonder dat ook onze cadeauwensen steeds gedetailleerder worden. Het volgen van een verlanglijstje voelt misschien niet origineel, maar het werk wél, volgens onderzoekers van Harvard en Stanford. Het komt namelijk attent over om de wensen van een ander te volgen.

cijfer vijfDenk ook klein
Ons leven zit vol cadeautjes, en niet alleen met verjaardagen en officiële feestdagen. Een rondje geven in de kroeg is net zo goed een cadeau.

auteur

Eva Gabeler

» profiel van Eva Gabeler

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Recht in het hart

Lees verder
Advies

Kan ik mijn schoonmoeder weigeren als oppas?

Ik ben zwanger en mijn schoonmoeder wil straks dolgraag een dag per week op de baby gaan passen. Daa...

Lees verder
Artikel

Het verkeerde cadeau

Lees verder
Artikel

Zo geef je een goed cadeau (en zo niet)

Lees verder
Kort

Materialistische tieners

Lees verder
Artikel

Een onbetaalbaar cadeau

Lees verder
Advies

‘Mijn man wil niet vrijen maar kijkt wel porno’

Lees verder
Kort

Kans op postnatale depressie hoger bij zoon

Lees verder