Linda Nielsen doet al dertig jaar onderzoek naar de band tussen vaders en dochters. Die is kwetsbaar, is haar ervaring, zeker als het contact al wat stroef verloopt: dan zijn beiden niet snel geneigd om daar iets aan te doen. De dochter kan haar belevenissen en sores immers ook prima kwijt bij haar moeder, die zich heerlijk voelt in haar rol als centrale ‘gezinscommunicator’. Haar vader voelt zich onhandig en trekt zich terug.

Toch kan er veel worden gerepareerd, zelfs als dochters al lang volwassen zijn en studeren. Dat merkt Nielsen aan het populaire keuzevak ‘Vaders en dochters’, dat ze twintig jaar terug voor het eerst gaf. Elke cursus zit de collegezaal stampvol met meisjes (en een enkele mannelijke student), en met elk college verbetert de band met hun vader. Alleen al de wetenschap dat vaders heel belangrijk zijn en inzicht in hoe de band wordt belemmerd, werkt positief, merkt ze. Maar misschien wel de grootste oppepper voor de relatie is om elkaar beter te leren kennen en samen tijd door te brengen.

In gesprek zonder moeder

De eindopdracht van Nielsens cursus is een drie uur durend interview van de studentes met hun vader, zonder moeder in de buurt. Voor de meesten is dat de eerste keer dat ze langer dan een uur met hun vader praten. De vragen gaan over zijn jeugd en opvoeding, zijn leven voor haar geboorte, hoe hij het vaderschap ervaart en hoe hij over hun onderlinge band denkt.

Voor zowel de studentes als hun vaders is deze opdracht best spannend. Maar het effect ervan is enorm, is Nielsens ervaring. Bijna zonder uitzondering komen haar studenten ontroerd en verrast terug, ook als ze jarenlang geen contact met hun vader hadden gehad. Nielsen krijgt zelfs regelmatig bedankbrieven van vaders.

Activiteiten die jullie samen kunnen doen:
• Breng eens alleen tijd met je vader door, ga ergens koffie drinken of dineren.
• Ga terug naar de buurt waar je vader opgroeide en wandel hier samen rond. Stel vragen over zijn jeugd.
• Ga samen terug naar de buurt waar je opgroeide en maak foto’s van de plaatsen die voor jullie beiden iets betekenden.

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes
Training

Laat familiepatronen los – maak je eigen keuzes

  • Herken én doorbreek je belemmerende familiepatronen
  • Ontdek hoe je je eigen pad kunt bewandelen en voel je vrijer
  • Inspirerende video’s en opdrachten onder begeleiding van een contextueel therapeut
Bekijk de training
Nu maar
69,-
Bron:
• Linda Nielsen, Father-daughter relationships, Contemporary Research and Issues,
• Linda Nielsen, Between Fathers & Daughters, Enriching and Rebuilding Your Adult Relationship, Cumberland House