Het zit ons als gegoten; het is warm in koude dagen, goed geventileerd, en het heeft een schat aan opslagruimte. Zelden hoeft er iets weggegooid, of het nu gaat om dierbare herinneringen of om een wintervoorraadje voedsel voor magere tijden. In veel gevallen is het geschikt voor dubbele bewoning. En het is nog verplaatsbaar ook: je kunt het elk moment neerzetten waar je het liefst zou willen blijven.

Instagram training - Selfcare tegen stress

Instagram training - Selfcare tegen stress

Ga in 21 dagen aan de slag met nieuwe gewoontes die je elke dag meer focus, ontspanning en tevredenheid met jezelf opleveren.

In deze speciale insta-training krijg je krachtige en praktische inzichten uit de psychologie, die je drukke dagelijkse leven een stuk fijner maken. We starten op 18 mei. Meld je nu aan om te profiteren van de early-bird korting!

Meer informatie

Dat huis is ons lichaam. We krijgen het zomaar mee bij onze geboorte, om ons door het leven te dragen. Het is in staat tot opmerkelijke dingen. Zo kan het zichzelf helpen genezen met hulp van gedachtenkracht; een inzicht waarvan de wetenschap nog maar net de consequenties begint te beseffen. We staan pas aan het begin van een geneeskunde die zich richt op de verbinding tussen de begane grond en de hogere verdiepingen. En het is een bron van veiligheid en plezier, maar evenzeer van spanning en ongemak: vaak is ons lichaam het eerste dat in zijn voegen begint te kraken als we de druk te veel opvoeren of over onze grenzen gaan.

Het is niet altijd een makkelijk toevluchtsoord. Lees alleen al het interview met psychiater Bessel van der Kolk, die ontdekte hoe trauma zich kan vastzetten in het lichaam – en hoe je daar op een zachte manier doorheen breekt, met yoga in plaats van praten. Of het ontroerende verhaal van journaliste Corien van Zweden, die voor de tweede keer borstkanker kreeg. Het betekende het verlies van haar onkwetsbaarheid, die onuitgesproken overtuiging dat het toch wel zo’n tachtig jaar duurt voordat de luiken definitief sluiten en de verwarming uitgaat. Het verlies van een borst. Het verlies van haar leven zoals het was. Hoe wordt een beschadigd lichaam weer een veilig huis?

Nee, het is niet perfect en niet onkwetsbaar, dat lijf van ons. Maar het is het enige dat we krijgen. Dat willen we nog weleens vergeten – vooral als het druk is in ons hoofd en we geen tijd hebben om er goed voor te zorgen, ermee over het strand te rennen of het te laten strelen door liefdevolle handen.

Meer inzichten en oefeningen die je nodig hebt om weer thuis te komen in je eigen huis? Lees ook mindful leven: oefeningen voor elke dag.