Dit verschil is koren op de molen van de aanhangers van de evolutionaire verklaring: mannen moeten immers hun genen verspreiden, en hun vrouw moet dus geen kinderen van andere mannen krijgen. De vrouw daarentegen moet zorgen dat haar man in hun kroost investeert, en moet er dus voor zorgen dat haar man geen emotionele relatie aangaat met een ander.

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
195,-

Nu blijkt echter dat dat sekseverschil helemaal niet bestaat. Twee bekende onderzoekers op dit gebied, David DeSteno en Peter Salovey, laten zien dat het verschil alleen optreedt als mensen gedwongen worden te kiezen tussen seksuele en emotionele ontrouw. Zo krijg je volgens de onderzoekers een geforceerd, gerationaliseerd antwoord. Met alle andere methoden blijkt dat zowel mannen als vrouwen het meest jaloers worden van seksuele ontrouw.

Jaloezie is een signaal dat een belangrijke relatie wordt bedreigd, zo schrijven de onderzoekers. Zowel mannen als vrouwen zijn het meest jaloers bij seksueel overspel, omdat dit intieme contact het meest duidelijke teken is dat de rivaal tot hetzelfde niveau of hoger is verheven. Seksueel overspel impliceert bovendien meestal ook emotioneel overspel. Hun conclusie: ‘Mannen en vrouwen komen, wat betreft het groen-ogige monster, waarschijnlijk toch van dezelfde planeet.’

Journal of Personality and Social Psychology, vol. 83 (5), 2002