Wie authentiek is, weet wie hij is en accepteert zichzelf en gedraagt zich op een manier die dat uitdrukt, daar zijn de verschillende onderzoekers het over eens. Het maakt dus dat je trots op jezelf kunt zijn. Volgens de Amerikaanse onderzoekers Michael Kernis en Brian Goldman is authenticiteit een combinatie van vier vaardigheden.

De meest fundamentele noemen ze bewustzijn. Om jezelf te kunnen zijn moet je weten wie dat is. Je moet je bewust zijn van je sterke en zwakke kanten, je emoties, verlangens en gedachten.

De tweede vaardigheid om authentiek te kunnen zijn, is objectief kunnen kijken naar alle informatie die iets over jezelf zegt. Zonder die te verdraaien, negeren of overdrijven.

De derde vaardigheid heet gedragsauthenticiteit: je waarden, behoeften en voorkeuren een plek geven in je leven en uitdragen. Dit is waar we aan denken bij ‘durf jezelf te zijn’.

De laatste vaardigheid is jezelf laten zien in je relaties met anderen. Bijvoorbeeld door aan anderen te vertellen wat je behoeften zijn en wat er in je omgaat.

Wil jij weten in hoeverre jij over deze vier vaardigheden beschikt? Maak dan de test ‘Hoe authentiek ben je?’ hieronder. Deze test is afkomstig uit Psychologie Magazine nr 05 -2021 (de speciale uitgave Gids voor een lichter leven). Helaas is hier een fout in geslopen. De test hieronder heeft wel de juiste uitslag.

Wil je meer lezen over authentiek zijn? In het artikel ‘Gewoon jezelf zijn‘ lees je waarom het zo belangrijk is om jezelf te kunnen zijn en oefeningen hoe je dat precies doet.

Bekijk hier pagina 1 van de test.

Bekijk hier pagina 2 van de test.

Bekijk hier de uitslagpagina.