In Georgia, waar ik woon, is Intelligent Design (ID) erg in als alternatief voor de evolutietheorie. Het hoofd van ons scholensysteem beweerde op een gegeven moment zelfs dat we het woord ‘evolutie’ maar beter konden afschaffen vanwege de negatieve klank. Onder protest van de goegemeente, waaronder een ingezonden brief van Jimmy Carter, heeft ze dit voorstel gelukkig weer ingetrokken. Zoiets zal het verlichte Nederland nooit overkomen, heb ik altijd gedacht. Totdat ik hoorde over de verontrustende ontwikkelingen binnen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschappen. Ik wil hier niets zeggen over de onderbouwing van de evolutietheorie, die zo stevig is dat twijfelaars in de wetenschap met een lantaarntje gezocht moeten worden. Wat me meer interesseert is het probleem waarvoor ID wordt geacht een oplossing te bieden: de perfectie van de natuur.

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Perfectie? Alles om ons heen, inclusief wijzelf, is klunzig ontworpen. Áls er al een ontwerper achter het geheel zit, twijfel ik echt aan zijn (of haar) intelligentie. Anders hadden we toch zeker wel een betere rug kunnen krijgen. De mens stamt van viervoetige dieren af, en onze verticale rug is helemaal niet goed in het dragen van al het gewicht dat eraan hangt. Een groot deel van de bevolking heeft ernstige rugklachten, terwijl een paard zo stevig in elkaar zit dat het er gewoon nog een berijder bij kan hebben. Het kan ook niet slim genoemd worden dat kinderen met hun enorme hoofden door een minimale bekkenopening geboren moeten worden.

Al dat gepers was helemaal niet nodig geweest, laat staan de vele verloren levens. Er zijn veel betere uitgangen denkbaar, zoals een opening in de buik. Wij maken zo’n opening kunstmatig met de keizersnede, maar waarom kon de ‘ontwerper ‘nou niet op zo’n eenvoudig idee komen?

Wellicht de grootste ontwerpfout is dat een primatensoort die barst van de agressieve impulsen, de intelligentie is gegeven om de meest afgrijselijke wapens uit te vinden. Wat een waardeloze combinatie!

Zelfs het oog, lang aangeprezen als een wonder van perfectie, heeft een blinde vlek waar de oogzenuw op het netvlies aansluit. Heb je ooit van een televisiescherm gehoord met een dode grijze plek omdat men vond dat daar een kabeltje moest lopen?

Hoera! We bestaan 40 jaar

En dat vieren we met winacties en gratis downloads, 40 dagen lang. Feest je mee?

Ja, ik feest mee

Zulke imperfecties zijn een logisch gevolg van het ombouwen dat Moeder Natuur doet. Ze ontwikkelt nooit iets uit het niets. Darwin noemde evolutie niet voor niets ‘afstamming met modificatie. De natuur neemt een vin en maakt er een poot of vleugel van. Het oude blijft dus zichtbaar in het nieuwe, met alle nadelen vandien.

ID draagt de kiem van haar eigen vernietiging in zich. Want eenieder die er een beetje kritisch tegen aankijkt, ziet dat menig ontwerp in de natuur nooit door de Keuringsdienst van Waren zou zijn gekomen[/wpgpremiumcontent]