Werken rustgevende geluiden?

Behoefte aan ontspanning? Talloze cd’s of playlists bieden daarvoor ‘rustgevende geluiden’. Maar werken die echt? Britse onderzoekers lieten proefpersonen naar diverse geluiden luisteren en kwamen tot de conclusie dat geluiden als deze inderdaad kalmeren:
  • brekende golven
  • ruisende wind
  • tikkende regen
  • tsjilpende vogels
  • een kabbelende beek

Luisteren naar dit soort natuurgeluiden bleek bij de proefpersonen het lichaam in de rust- en herstelstand te brengen en te leiden tot het soort hersenactiviteit dat verband houdt met kalme beschouwing.
Kunstmatige geluiden, zoals het getik van een klok of een blazende föhn, resulteerden daarentegen in onrust: het lichaam kwam in de ‘vecht- of vluchtstand’ en de hersenactiviteit vertoonde patronen die ook bij angst en depressie zichtbaar zijn.
Volgens onderzoekster Cassandra Gould toont de studie dat de mens zich nog steeds het best thuis voelt in de natuur. ‘Zoek die dus op. Het liefst echt in het bos of op het strand. Maar hartje stad kun je je hersenen dus foppen door een cd’tje op te zetten.’

Mind-wandering and alterations to default mode network connectivity when listening to naturalistic versus artificial sounds, Nature Scientific Reports, maart 2017

 

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Mindful werkt beter

Lees verder
Video

BOSBADEN en hoe je het zelf kunt doen

De natuur ingaan om lichamelijk en geestelijk te helen: in Japan is het heel normaal. Shinrin-yoku h...

Bekijk video
Kort

Maak je hoofd leeg (1): stel prioriteiten

Lees verder
Verhaal

Psycholoog Jean-Pierre van de Ven zoekt antwoorden op retraite in India

Lees verder
Verhaal

Een andere aanpak bij ADHD: mindfulness

Lees verder
Kort

Aandachtstraining helpt kleuters

Lees verder
Column

Column: Rust roest

Lees verder
Artikel

Langzaam leven

Lees verder