René Diekstra ‘Het maakt me niet meer uit wat mensen van me denken’

Over ‘de’ affaire uit 1996 praat hij niet meer: dat is een gesloten boek. De existentiële angst is hij voorbij. ‘En ik ben al helemaal niet meer bang voor wat mensen van mij denken.’ Zes levensvragen aan psycholoog René Diekstra.

Wie ben je?

‘Ik ben een leerling. Iemand die voortdurend bezig is te ontdekken hoe dingen in elkaar zitten. De vraag die mij vooral bezighoudt, is: wat brengt mensen ertoe om bepaalde dingen wel of niet te doen? Meestal bestaat daar niet één antwoord op, er zit altijd weer een deur achter de eerste deur. Ik ben altijd maar bezig te proberen volgende deuren open te krijgen. Door na te denken, te onderzoeken, te lezen.

Een van de onderwerpen waarvoor ik mij sterk interesseer, is zelfdoding. Als adolescent zat ik in de generatie van eind jaren zestig. Wij distantieerden ons van de cultuur van onze vaderen en we waren bereid heel ver te gaan in de confrontatie met het oude. We wilden botsen, met het hele leven. We leefden op het scherp van de snede, zochten heftige conflicten op met onze ouders. Op een gegeven moment kon het je zelfs helemaal niks meer schelen of je voorgoed van ze losdreef. Dat had iets destructiefs. En iets zelfdestructiefs.

Ondanks dat heb ik nooit geprobeerd mijn leven te beëindigen. Ik heb er wel regelmatig aan gedacht. Tijdens mijn affaire ben ik behoorlijk suïcidaal geweest. In dezelfde tijd kreeg iemand uit

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Hij heeft bijna nooit zin

Ik mis intimiteit bij mijn partner. Hij begint alleen met seks als hij veel zin heeft en dan is het ...

Lees verder
Branded content

Waarom kunst ons zo raakt

Dans, toneel of een schilderij: als we naar kunst kijken, zijn we geen passieve toeschouwers maar do...

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: ‘Wat ik kan, kan toch iedereen’

Hoogopgeleid, capabel, succesvol en tóch bang dat iedereen op een dag ontdekt dat je eigenlijk niks...

Lees verder
Advies

Ik voel me niet meer veilig in mijn huis

Lees verder
Video

In therapie: Hoe haal ik VOLDOENING uit m’n werk?

Lees verder
Advies

Egoïstische relatie

Lees verder
Verhaal

Imposter syndroom: Altijd bang om door de mand te vallen

Lees verder
Video

In therapie: Hoe ga ik om met de SCHEIDING van mijn ouders?

Lees verder
Advies

Wat moet ik met mijn kwaadheid?

Lees verder