René Diekstra ‘Het maakt me niet meer uit wat mensen van me denken’

Over ‘de’ affaire uit 1996 praat hij niet meer: dat is een gesloten boek. De existentiële angst is hij voorbij. ‘En ik ben al helemaal niet meer bang voor wat mensen van mij denken.’ Zes levensvragen aan psycholoog René Diekstra.

Wie ben je?

‘Ik ben een leerling. Iemand die voortdurend bezig is te ontdekken hoe dingen in elkaar zitten. De vraag die mij vooral bezighoudt, is: wat brengt mensen ertoe om bepaalde dingen wel of niet te doen? Meestal bestaat daar niet één antwoord op, er zit altijd weer een deur achter de eerste deur. Ik ben altijd maar bezig te proberen volgende deuren open te krijgen. Door na te denken, te onderzoeken, te lezen.

Een van de onderwerpen waarvoor ik mij sterk interesseer, is zelfdoding. Als adolescent zat ik in de generatie van eind jaren zestig. Wij distantieerden ons van de cultuur van onze vaderen en we waren bereid heel ver te gaan in de confrontatie met het oude. We wilden botsen, met het hele leven. We leefden op het scherp van de snede, zochten heftige conflicten op met onze ouders. Op een gegeven moment kon het je zelfs helemaal niks meer schelen of je voorgoed van ze losdreef. Dat had iets destructiefs. En iets zelfdestructiefs.

Ondanks dat heb ik nooit geprobeerd mijn leven te beëindigen. Ik heb er wel regelmatig aan gedacht. Tijdens mijn affaire ben ik behoorlijk suïcidaal geweest. In dezelfde tijd kreeg iemand uit

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Zielig zonder romantische partner? Nee hoor, niet per se. Bij een Duits onderzoek onder 2500 mensen ...

Lees verder
Verhaal

Leven volgens je bioritme

Steeds meer studies bewijzen hoeveel het je oplevert om je dagelijkse pieken en dips te benutten. We...

Lees verder
Kort

Muziek tijdens het werk: ja of nee?

Lees verder
Kort

Wanneer voel je je authentiek?

Lees verder
Video

Ontspannen opvoeden

Bekijk video
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Lees verder
Test

Krijgt je kind te veel schermtijd?

Lees verder
Training

Ontspannen opvoeden

Lees verder