De kracht van fysiek contact

Het is al zo’n twintig jaar geleden maar als ik eraan terugdenk, voel ik nóg die ene handdruk van mijn oom. Die middag hadden we uitgebreid gepraat over het leven en bij het weggaan gaf hij me een langere, stevigere handdruk dan normaal waarbij hij me aankeek met lieve ogen en zei: ‘Veel kracht.’ Wauw, wat een enorme opsteker. Een geweldig gevoel dat hij met geen duizend woorden had kunnen opwekken, golfde door me heen. Ik bewaar die handdruk in mijn laatje met favoriete herinneringen.

Aangeraakt worden is (meestal althans, maar daarover later meer) heerlijk en heeft diep effect op ons. Uit veelvuldig onderzoek blijkt dat fysiek contact ons niet alleen gezonder en minder gestrest maakt, het is ook een belangrijke manier om ons met elkaar te verbinden. Misschien wel de belangrijkste, omdat een aanraking zo rechtstreeks naar het hart kan gaan.

Een goed geplaatste aanraking stimuleert vertrouwen en samenwerking, blijkt uit onderzoek. Ook is het de snelste manier om dankbaarheid, sympathie en vertrouwen uit te drukken. Onderzoekers schatten dat het effect van een aanraking tien keer sterker is dan dat van woorden.

Zo gaan partners die elkaar vaker aanraken zich meer verbonden voelen en reageren ze meer ontspannen in stressvolle situaties. Sportteams winnen een groter aantal wedstrijden wanneer de teamleden elkaar veel aanraken. Een welgemeend klopje op de schouder van een collega versterkt de onderlinge band. Kortom, elkaar aanraken is een belangrijk communicatiemiddel in ons sociale verkeer.

Log in om verder te lezen.