Raak me aan – Het magische effect van lichamelijk contact

Een betekenisvolle handdruk, een warme omhelzing ter begroeting van een vriend: het effect van een aanraking is tien keer sterker dan dat van woorden, ontdekt redacteur Edwin Oden. Over aanraakhonger, gezondheidseffecten en de optimale streelsnelheid.

Het is al zo’n twintig jaar geleden maar als ik eraan terugdenk, voel ik nóg die ene handdruk van mijn oom. Die middag hadden we uitgebreid gepraat over het leven en bij het weggaan gaf hij me een langere, stevigere handdruk dan normaal waarbij hij me aankeek met lieve ogen en zei: ‘Veel kracht.’ Wauw, wat een enorme opsteker. Een geweldig gevoel dat hij met geen duizend woorden had kunnen opwekken, golfde door me heen. Ik bewaar die handdruk in mijn laatje met favoriete herinneringen.

Aangeraakt worden is (meestal althans, maar daarover later meer) heerlijk en heeft diep effect op ons – uit veelvuldig onderzoek blijkt dat lichamelijk contact ons niet alleen gezonder en minder gestrest maakt, het is ook een belangrijke manier om ons met elkaar te verbinden. Misschien wel de belangrijkste, omdat een aanraking zo rechtstreeks naar het hart kan gaan. Een goed geplaatste aanraking stimuleert vertrouwen en samenwerking, blijkt uit onderzoek, en het is de snelste manier om dankbaarheid, sympathie en vertrouwen uit te drukken. Onderzoekers schatten dat het effect van een aanraking tien keer sterker is dan dat van woorden.

Zo gaan partners die elkaar vaker aanraken zich meer verbonden voelen en reageren ze meer

Log in om verder te lezen.
auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Slechthorend of doof: een wereld van verschil

Op het omslag van het afgelopen decembernummer staat onder andere de kop 'Het sociale ongemak van ee...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Verhaal

Dit zeggen experts over digitaal opvoeden

Smartphones, tablets en games zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze kinderen. Wat is d...

Lees verder
Advies

Zijn schietspelletjes slecht voor gevangenen?

Lees verder
Artikel

Het verleden in beeld gebracht

Lees verder
Artikel

Afkicken op vijfsterrenniveau

Lees verder
Test

Zit je goed in je vel?

Lees verder
Artikel

Vraag 12 Moet je altijd naar pijn luisteren?

Lees verder
Kort

Gezonde darmen, gezonde geest

Lees verder