werk

Mensen die een goed informeel contact hebben met collega’s, hebben een carrièrevoorsprong. Ze weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken. Daarom noemen onderzoekers van de universiteit van Californië het zorgelijk dat deze workplace friendships in Amerika toenemend naar sekse gescheiden zijn. Vooral mannen houden afstand uit angst dat hun vrouwelijke collega’s ze van bijbedoelingen of zelfs van seksuele ­intimidatie zouden kunnen beschuldigen. Maar ook Amerikaanse vrouwen blijken opvallend bang dat hun vriendelijkheid fout opgevat kan worden.

Pak aan wat je dwarszit
Coachfinder

Pak aan wat je dwarszit

Minder stress, ander werk, meer zingeving of iets anders waarbij je wel een duwtje in de rug kunt gebruiken? Een coach helpt je om sneller je doelen te bereiken.

Vind je ideale coach

Met een verwijzing naar het roemruchte Glazen Plafond noemen de onderzoeksters dit verschijnsel ‘de glazen afscheiding’. Ze signaleren dat met name vrouwen erdoor benadeeld worden: vooral werkvriendschappen met een iets hoger geplaatste man die voor hen als mentor kan fungeren, zijn voor hen de laatste jaren namelijk stukken lastiger geworden.

Gelukkig blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine dat de situatie in Nederland minder alarmerend is. We vroegen bezoekers van onze website naar hun contacten met collega’s. De conclusie, op basis van 854 ingevulde polls: 84 procent van de vrouwen en zelfs 90 procent van de mannen onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met collega’s van het andere geslacht. Van de mannen ziet 61 procent geen enkel probleem, van

de vrouwen kan 62 procent niets noemen wat die contacten lastig zou maken.

Van de problemen die wél genoemd zijn, scoort vooral ‘seksuele spanning tussen u en uw werkvriend(in)’ hoog: 22 procent van de vrouwen en 24 procent van de mannen heeft daar wel eens mee te maken gekregen. Ook rapporteert één op de vijf respondenten geroddel onder collega’s als vervelend bijverschijnsel. En van de mannen kreeg 17 procent bovendien te maken met een jaloers thuisfront.

Maar ‘misverstanden over uw bedoelingen bij de ander’ en ‘een beschuldiging van seksuele intimidatie’ scoorden zowel onder vrouwen als onder mannen bijzonder laag. Al met al lijkt er in Nederland nog geen aanleiding voor een glazen-afscheidingsalarm.