Poll: Hoe gevaarlijk is de werkvriendschap?

werk Mensen die een goed informeel contact hebben met collega’s, hebben een carrièrevoorsprong. Ze weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken. Daarom noemen onderzoekers van de universiteit van Californië het zorgelijk dat deze workplace friendships in Amerika toenemend naar sekse gescheiden zijn. Vooral mannen […]

werk

Mensen die een goed informeel contact hebben met collega’s, hebben een carrièrevoorsprong. Ze weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken. Daarom noemen onderzoekers van de universiteit van Californië het zorgelijk dat deze workplace friendships in Amerika toenemend naar sekse gescheiden zijn. Vooral mannen houden afstand uit angst dat hun vrouwelijke collega’s ze van bijbedoelingen of zelfs van seksuele ­intimidatie zouden kunnen beschuldigen. Maar ook Amerikaanse vrouwen blijken opvallend bang dat hun vriendelijkheid fout opgevat kan worden.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Met een verwijzing naar het roemruchte Glazen Plafond noemen de onderzoeksters dit verschijnsel ‘de glazen afscheiding’. Ze signaleren dat met name vrouwen erdoor benadeeld worden: vooral werkvriendschappen met een iets hoger geplaatste man die voor hen als mentor kan fungeren, zijn voor hen de laatste jaren namelijk stukken lastiger geworden.

Gelukkig blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine dat de situatie in Nederland minder alarmerend is. We vroegen bezoekers van onze website naar hun contacten met collega’s. De conclusie, op basis van 854 ingevulde polls: 84 procent van de vrouwen en zelfs 90 procent van de mannen onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met collega’s van het andere geslacht. Van de mannen ziet 61 procent geen enkel probleem, van

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Kort

Het is gewoon niet eerlijk

Heb je collega’s die de regels nogal eens aan hun laars lappen?

Lees verder
Kort

Singles zijn steeds gelukkiger

Zielig zonder romantische partner? Nee hoor, niet per se. Bij een Duits onderzoek onder 2500 mensen ...

Lees verder
Artikel

De thuiswerker heeft genoeg aan zichzelf

Lees verder
Artikel

Een slopend gevecht tegen de chaos

Lees verder
Artikel

Concentreren is te leren

Lees verder
Artikel

Feedback op het werk

Lees verder
Artikel

Bang voor je baas

Lees verder
Advies

Mijn leidinggevende verpest de werksfeer

Lees verder