werk

Mensen die een goed informeel contact hebben met collega’s, hebben een carrièrevoorsprong. Ze weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken. Daarom noemen onderzoekers van de universiteit van Californië het zorgelijk dat deze workplace friendships in Amerika toenemend naar sekse gescheiden zijn. Vooral mannen houden afstand uit angst dat hun vrouwelijke collega’s ze van bijbedoelingen of zelfs van seksuele ­intimidatie zouden kunnen beschuldigen. Maar ook Amerikaanse vrouwen blijken opvallend bang dat hun vriendelijkheid fout opgevat kan worden.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Met een verwijzing naar het roemruchte Glazen Plafond noemen de onderzoeksters dit verschijnsel ‘de glazen afscheiding’. Ze signaleren dat met name vrouwen erdoor benadeeld worden: vooral werkvriendschappen met een iets hoger geplaatste man die voor hen als mentor kan fungeren, zijn voor hen de laatste jaren namelijk stukken lastiger geworden.

Gelukkig blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine dat de situatie in Nederland minder alarmerend is. We vroegen bezoekers van onze website naar hun contacten met collega’s. De conclusie, op basis van 854 ingevulde polls: 84 procent van de vrouwen en zelfs 90 procent van de mannen onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met collega’s van het andere geslacht. Van de mannen ziet 61 procent geen enkel probleem, van

Log in om verder te lezen.