Poll: Hoe gevaarlijk is de werkvriendschap?

werk Mensen die een goed informeel contact hebben met collega’s, hebben een carrièrevoorsprong. Ze weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken. Daarom noemen onderzoekers van de universiteit van Californië het zorgelijk dat deze workplace friendships in Amerika toenemend naar sekse gescheiden zijn. Vooral mannen […]

werk

Mensen die een goed informeel contact hebben met collega’s, hebben een carrièrevoorsprong. Ze weten beter wat er speelt in hun organisatie en ervaren meer steun bij het uitvoeren van hun taken. Daarom noemen onderzoekers van de universiteit van Californië het zorgelijk dat deze workplace friendships in Amerika toenemend naar sekse gescheiden zijn. Vooral mannen houden afstand uit angst dat hun vrouwelijke collega’s ze van bijbedoelingen of zelfs van seksuele ­intimidatie zouden kunnen beschuldigen. Maar ook Amerikaanse vrouwen blijken opvallend bang dat hun vriendelijkheid fout opgevat kan worden.

TEST
Doe de test »

Is het tijd voor een nieuwe baan?

Met een verwijzing naar het roemruchte Glazen Plafond noemen de onderzoeksters dit verschijnsel ‘de glazen afscheiding’. Ze signaleren dat met name vrouwen erdoor benadeeld worden: vooral werkvriendschappen met een iets hoger geplaatste man die voor hen als mentor kan fungeren, zijn voor hen de laatste jaren namelijk stukken lastiger geworden.

Gelukkig blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine dat de situatie in Nederland minder alarmerend is. We vroegen bezoekers van onze website naar hun contacten met collega’s. De conclusie, op basis van 854 ingevulde polls: 84 procent van de vrouwen en zelfs 90 procent van de mannen onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met collega’s van het andere geslacht. Van de mannen ziet 61 procent geen enkel probleem, van

Log in om verder te lezen.

auteur

Anne Pek

Gezondheid is zoveel meer dan niet ziek zijn. Het is ook lekker in je vel zitten, zin hebben in dingen, ermee kunnen omgaan als het even tegenzit. Als wetenschapsjournalist volg ik gretig het onderzoek naar alles wat ons geestelijke en fysieke welzijn beïnvloedt, en al sinds 2005 schrijf ik voor Psychologie Magazine over gezondheid in die brede zin.

» profiel van Anne Pek

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het brein van de kunstenaar

Neurowetenschappers zijn in staat globaal aan te geven hoe het brein van een kunstenaar werkt. Kunst...

Lees verder
Advies

‘Ik voel me altijd schuldig over alles’

Zolang ik me kan herinneren, voel ik me schuldig. Hoe kom ik hier vanaf?

Lees verder
Artikel

Effectief ruziemaken

Lees verder
Artikel

Zelfzorg voor minder stress en meer werkplezier

Lees verder
Video

5 tips voor een succesvolle sollicitatie

Bekijk video
Artikel

Mag er een raam open?

Lees verder
Test

Heb je conflicten op het werk?

Lees verder
Advies

Hoe vind ik de uitdaging in mijn saaie baan?

Lees verder