Vreemdgaan is iets heel natuurlijks, niks om je voor te schamen, en het kan zelfs goed zijn voor je relatie. Dat schrijft de Amerikaanse relatiedeskundige Judith Brandt in The 50-mile rule. Your guide to infidelity and extramarital etiquette. In haar boek noemt ze een lijst met de gouden regels voor overspel in de liefde – opdat we én spannende nieuwe ervaringen kunnen opdoen, én de relatie met onze vaste partner leuk kunnen houden.

Brandts rule number one: Zorg Dat Je Niet Wordt Gesnapt. Ga dus nooit vreemd met mensen uit je eigen omgeving, maar kies personen die minimaal 50 mijl bij je vandaan wonen. Doe het dus ook nooit met een collega, waarschuwt Brandt. De kans dat dat uitkomt is heel groot, en een affaire die uitkomt blijkt in tachtig procent van de gevallen zeer negatieve gevolgen te hebben voor een vaste relatie.

Brandts pleidooi voor vreemdgaan komt niet uit de lucht vallen. Ook in Nederland lijkt overspel in de liefde vaker voor te komen, vooral bij vrouwen, zo blijkt uit onderzoek. Zei vijftien jaar geleden nog 9 procent van de vrouwen dat ze vreemdgingen, nu meldt nieuw onderzoek een cijfer dat drie keer zo hoog is: 27 procent. Van de mannen zegt 25 procent dat ze vreemdgaan. In 1991 vond 50 procent

Log in om verder te lezen.