Stress vermindert de zelfbeheersing. Dat blijkt uit Duits onderzoek waarin proefpersonen stresshormonen kregen toegediend. Ze mochten vervolgens net zoveel chocoladepudding en sinaasappelsap nemen als ze wilden. De ‘gestreste’ proefpersonen aten en dronken veel meer dan niet-gestresten. Uit een hersenscan bleek ook waardoor dat kwam. De stresshormonen remden de werking van de orbitofrontale en mediale prefrontale cortex – hersengebieden waar onder andere ons bewuste, doelgerichte gedrag wordt gereguleerd. Daardoor vroegen de proefpersonen zich minder af of het goed voor ze was als ze dooraten en -dronken. Kortom, zeggen de onderzoekers, door stress denk je minder na over de consequenties van je gedrag en dat vermindert je zelfbeheersing.

Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een behulpzame stap bij zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt jou in de zoektocht naar je ideale coach.

Coach zoeken

Simultaneous glucocorticoid and noradrenergic activity disrupts the neural basis of goal-directed action in the human brain, The Journal of Neuroscience, 25 juli 2012