Verlekkerd in een roomsoes of een kroketje bijten; een kick krijgen omdat je weer gewonnen hebt met Wordfeud. De hele dag door, vaak zonder dat we het in de gaten hebben, zijn we bezig met het creëren van dit soort plezierige momenten. Opwekken en vasthouden van een positieve stemming vormt onderdeel van wat experts ‘emotieregulatie’ noemen: het innerlijke proces waarmee we proberen onze emoties te beïnvloeden en de manier waarop we ze uiten.

Hoe beïnvloed je jouw emoties?
TEST
Doe de test »

Hoe beïnvloed je jouw emoties?

Onze emoties reguleren, dat doen we de hele dag door. Enerzijds kun je bewust en met volle verstand iets doen om je beter te voelen; denk aan een borrel drinken na een drukke werkdag of met andere mensen praten over je problemen. Maar veel vaker gaat het anders, en ben je zonder dat je het doorhebt bezig in een betere stemming te komen of te blijven.

Zo constateerde de Amerikaanse sociaal-psycholoog John Bargh in een onderzoek dat eenzame mensen vaker een warm bad of een warme douche nemen. Sterker nog, hoe eenzamer ze zich voelen, des te vaker en langer nemen ze een warm bad of douche, en des te hoger draaien ze de temperatuur. Volgens Bargh is het een onbewuste poging om de innerlijke

Log in om verder te lezen.