Op zoek naar een goed gevoel

Niks fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dus streven we daar voortdurend naar, al is het onbewust - bijvoorbeeld door uitslapen, een potje shoppen of bellen met een goeie vriend. Maar niet elke aanpak is even bevredigend. Test: hoe brengt ú zichzelf in een goede stemming? En hoe houdt u die stemming vast?

Verlekkerd in een roomsoes of een kroketje bijten; een kick krijgen omdat je weer gewonnen hebt met Wordfeud. De hele dag door, vaak zonder dat we het in de gaten hebben, zijn we bezig met het creëren van dit soort plezierige momenten. Opwekken en vasthouden van een positieve stemming vormt onderdeel van wat experts ‘emotieregulatie’ noemen: het innerlijke proces waarmee we proberen onze emoties te beïnvloeden en de manier waarop we ze uiten.

TEST
Doe de test »

Hoe beïnvloed je jouw emoties?

Onze emoties reguleren, dat doen we de hele dag door. Enerzijds kun je bewust en met volle verstand iets doen om je beter te voelen; denk aan een borrel drinken na een drukke werkdag of met andere mensen praten over je problemen. Maar veel vaker gaat het anders, en ben je zonder dat je het doorhebt bezig in een betere stemming te komen of te blijven.

Zo constateerde de Amerikaanse sociaal-psycholoog John Bargh in een onderzoek dat eenzame mensen vaker een warm bad of een warme douche nemen. Sterker nog, hoe eenzamer ze zich voelen, des te vaker en langer nemen ze een warm bad of douche, en des te hoger draaien ze de temperatuur. Volgens Bargh is het een onbewuste poging om de innerlijke

Log in om verder te lezen.

auteur

Pieternel Dijkstra

Ben je ook een beetje verlegen, onzeker of makkelijk van streek? Zie je op tegen praatjes met onbekenden, en drukke feesten?

» profiel van Pieternel Dijkstra

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe andermans emoties ons sturen

Emoties hebben sterke invloed op ons gedrag en onze relaties, zegt hoogleraar Gerben van Kleef. Reda...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Test

Heb je genoeg gezond narcisme?

Veel mensen vind het eng om hun gevoelens en behoeften te uiten. Het helpt om klein te beginnen. Tes...

Lees verder
Artikel

‘Ik weet hoe je je voelt’

Lees verder
Artikel

Leren omgaan met je gevoelens

Lees verder
Artikel

Gezond eten en afvallen: adviezen

Lees verder
Advies

Mijn ouders zaten bij de NSB

Lees verder
Artikel

Snel boos? Ontdek welke emotie er echt onder zit

Lees verder
Advies

Hoe kan ik mijn emoties leren uiten?

Lees verder