Ontevreden

Elke zomer hetzelfde liedje. Ik rijd terug de stad in, de tent nog achterin de auto, en beklemming overvalt me. De muren rijzen op tot in de hemel, zodat er maar een klein randje lucht overblijft. Het gras is stevig weggestopt onder betontegels en asfalt. Ik kom op mijn werk en denk: dit is een vergissing. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat ik de komende acht uur stil op deze stoel ga zitten, mijn hoofd vastgeklonken in een monitor, terwijl buiten de zon schijnt?
Sterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie MagazineSterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie Magazine

Ontevredenheid – het is de condition humaine, zeker na de vakantie. Dat bijna iedereen even wordt overvallen door de postvakantiedip is een schrale troost.

Eigenlijk is Piet de enige die ik ken die het leven altijd met een bewonderenswaardige instemming tegemoettreedt. Toegegeven: Piet heeft ook alle reden om tevreden te zijn. Hij heeft zijn uiterlijk mee – een goed lichaam, slank, gespierd, een mooie kop met zwart haar. Hij woont in een prachtig groot huis, maar heeft geen financiële verplichtingen.

Hij is een vrijbuiter; schijnt de zon, dan neemt hij rustig een dag om in de achtertuin in het gras te liggen (hij wel). En als hem eens iets vervelends overkomt, likt hij zijn wonden in stilte en gaat dan over tot de orde van de dag. Het toonbeeld van tevredenheid.

Ons vermogen tot ontevredenheid
Wie beter kijkt, ziet ook de keerzijde. Beledigingen laat Piet onaangedaan van zich afglijden, maar complimenten raken hem evenmin. Hij hecht niet aan problemen, maar maakt ook nooit plannen. De kunst van ‘in het nu zijn’ beheerst hij tot in de finesses – maar daarmee is er ook geen ruimte voor overpeinzing, weemoed, dromen, ambities. Zijn leven is eigenlijk een beetje simpel.

We kunnen veel van Piet leren, u en ik. Maar er is ook een hoop dat Piet van ons zou kunnen leren, als-ie er de hersens voor had. Kijk in zijn gele kattenogen en achter die smalle pupillen gaapt de leegte.

Misschien is ons vermogen tot ontevredenheid wel precies wat ons onderscheidt van wezens zoals Piet. Hoewel ik me op zonnige dagen achter mijn bureau wel afvraag of we daar nou zoveel mee zijn opgeschoten.

Sterre van Leer, hoofdredacteur Psychologie Magazine, sterre.van.leer@psychologiemagazine.nl

© september 2011 Psychologie Magazine

REAGEER

auteur

Sterre van Leer

Elke keer als ik koffie ga halen, kom ik langs ‘de blije muur’. Op dat muurtje naast de keuken prikken we elke maand grappige tweets, mails en brieven die we binnenkrijgen.

» profiel van Sterre van Leer

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Hoe de stad ons ongemerkt beïnvloedt

Rosé op dat leuke terras in Le Marais, mensen ­kijken op het stadsstrand aan de Spree, elke siëst...

Lees verder
Branded content

Niet meer moe, 7 tips voor meer vitaliteit

Na een lange werkdag ben je al snel geneigd op de bank te ploffen met de afstandsbediening en een gl...

Lees verder
Kort

Gezond leven? Stel jezelf een sociaal doel

Wil je na de vakantie gezonder gaan leven? De kans van slagen is groter als je een niet-egoïstisch ...

Lees verder
Artikel

Hou de zomer vast

Lees verder
Artikel

Zomerleed bestaat echt

Lees verder
Artikel

Weer naar school

Lees verder
Artikel

Mááám, zijn we er al?

Lees verder
Artikel

Flutvakantie erger dan miskoop

Lees verder
Column

Eindelijk rust

Lees verder