Vaak zitten we behoorlijk vast aan ons verleden, zonder dat zelf in de gaten te hebben. Vrijwel alles wat we doen hebben we geleerd van onze ouders, broers, zussen, leraren en leeftijd­genoten.

Leer met humor naar nare gedachten kijken

Leer met humor naar nare gedachten kijken

Negatieve gedachten bestrijden? Gijs Jansen, specialist in Acceptance and Commitment Therapy, geloof...

Lees verder

En daarmee zijn ook veel gedragsregels die we hanteren (wat mag ik wel, wat mag ik niet?) een direct gevolg van wat anderen ons ooit verteld hebben. Daardoor kan het zijn dat je veel dingen op een bepaalde manier doet, omdat je nu eenmaal hebt geleerd dat het zo moet.

Voelt het voor jou bijvoorbeeld logisch om heel streng te zijn voor jezelf? Vind je het normaal dat het belang van anderen altijd voorgaat? Roept je hoofd regelmatig dat je niet zo moet zeuren, dat er overal wel wat is, en dat je grote dromen tóch nooit werkelijkheid zullen worden?

Als dat herkenbaar is, zul je in dit artikel ontdekken dat je vrijer bent dan je ooit had gedacht. Want je kunt jezelf de vraag stellen wat jíj hier eigenlijk van vindt.

Het kan al een flinke eyeopener zijn om even bij stil te staan bij het idee: ben ik het nog wel eens met wat ik allemaal vind en doe – of zijn er dingen waar ik diep in mijn hart niet meer achter sta?

Het goede nieuws is: je kunt leren jezelf meer los te zien van je verleden. Want dat bepaalt niet wie jij bent. Het is slechts de manier waarop je brein is geprogrammeerd, zoals een computer die vol staat met bestanden van anderen.

Log in om verder te lezen.