Hoe moet je wél met een rouwende collega omgaan?

1 Zwijg niet over het verlies. Mensen weten meestal weinig over het rouwproces en vinden het eng om hun rouwende collega te benaderen. Die voelt zich daardoor eenzaam in zijn verdriet.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Het beste is om ruimte te geven en begrip te tonen. Bijvoorbeeld af en toe vragen: red je het wel met je werk? Urenlange gesprekken zijn niet nodig, maar het verlies negeren is erger dan de plank misslaan.

2 Kijk naar wat de rouwende nodig heeft. Vaak moet een werknemer enkele dagen na het verlies weer vol aan het werk. Als dat niet lukt, meldt hij zich ziek. Hij verliest het contact met collega’s en de drempel om weer aan het werk te gaan, wordt steeds hoger.

Beter kan de leidinggevende regelmatig met de rouwende kijken naar wat nodig is: een tijdje thuis zijn, minder werken, andere taken? Zo blijft er contact met de werkvloer.

3 Geef de tijd. Collega’s vragen soms al na vier weken: ben je er nu nog steeds niet overheen? Terwijl bij veel mensen het verdriet juist erger wordt na verloop van tijd.

Beter kun je regelmatig informeren hoe het gaat. Zo volg je het proces

van de rouwende, en weet je hoe hij eraan toe is.

Landelijke Stichting Rouwbegeleiding,

030-2761500, www.verliesverwerken.nl