Nep-hallucinaties voor schizofrenen

Een ogenschijnlijk doodnormale huiskamer waarin de muren op je af komen, een foto van je moeder die verandert in koningin Beatrix en een tafel waarvan de poten beginnen te zwabberen. Een stem roept om de tien seconden dat je zus een hoer is. Australische onderzoekers creëerden een virtuele omgeving, waarin behandelaars en familieleden de bizarre […]

Een ogenschijnlijk doodnormale huiskamer waarin de muren op je af komen, een foto van je moeder die verandert in koningin Beatrix en een tafel waarvan de poten beginnen te zwabberen. Een stem roept om de tien seconden dat je zus een hoer is.

Het grote breinboek

Bestel nu het grote breinboek in onze webshop! Lees verder

Australische onderzoekers creëerden een virtuele omgeving, waarin behandelaars en familieleden de bizarre belevingswereld van een schizofreen kunnen ervaren.

In de toekomst willen ze de kamer ook gaan gebruiken voor de behandeling van schizofrenie. Door patiënten te leren omgaan met de virtuele hallucinaties, hopen de onderzoekers dat ze ook in het dagelijks leven manieren vinden om hun psychoses te hanteren.

Bovendien gaan de schizofrenen hopelijk begrijpen dat hun hallucinaties niet echt zijn, waardoor ze inzien dat ze behandeld moeten worden met medicijnen.

www.NewScientist.com

auteur

Dagmar van der Neut

Nieuwsgierigheid is een van mijn belangrijkste drijfveren. Ik wil snappen hoe dingen werken. Hoe kan het dat…? Hoe zit het in elkaar? Waarom?

» profiel van Dagmar van der Neut

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Dat is mijn hand!

Lees verder
Artikel

Eerste hulp op de achterbank

Voor kleine kinderen is vakantie niet altijd een feest, zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Op...

Lees verder
Advies

Hoe kneedbaar is het brein?

Lees verder
Artikel

Hoe ouder het brein, hoe beter

Lees verder
Artikel

Snuffelen in een onbegrijpelijke wereld

Lees verder
Artikel

Het geheim van een gezond brein

Lees verder
Artikel

Eet je slim

Lees verder
Artikel

Hersenchip

Lees verder