Het is misschien even wennen, maar een virtuele therapeut is minstens zo effectief als een ‘gewone’. Dat concludeert het Trimbos Instituut, dat daar vorig jaar uitgebreid onderzoek naar deed.

Online therapie is een Nederlandse uitvinding. In de tijd van de tergend langzame modems (tik… tik…tik…) begon de Universiteit van Amsterdam er als eerste mee. Tot schrik van veel therapeuten, die ervan overtuigd waren dat een behandeling niet kon slagen zonder een-op-eencontact. De cliënt snikkend boven het toetsenbord – gekker moest het niet worden.

Maar nu, tien jaar later, blijkt e-therapie net zo goed te werken als gewone therapie, en soms zelfs beter. Het Trimbos Instituut adviseert dan ook om therapie via internet zo snel mogelijk op grote schaal in te voeren, zodat meer mensen in kortere tijd geholpen kunnen worden.

Ook andere onderzoekers zijn steevast positief. Zo deed Viola Spek van de Universiteit van Tilburg onderzoek naar hulp bij depressieve klachten. Ze vergeleek mensen die de internetcursus ‘Kleur je leven’ volgden met deelnemers aan een gewone groeps­therapie. Na afloop hadden de internetters minder klachten. Een jaar later was het verschil nog opvallender: bij de groepstherapiegroep waren de klachten voor een deel teruggekomen, terwijl ze bij de internetters nog

Log in om verder te lezen.