Met de explosieve groei van Facebook heeft ook het psychologisch onderzoek naar online sociale netwerken een vlucht genomen. Het is voor onderzoekers weer een nieuwe levenssfeer waarin ze menselijk gedrag onder de loep kunnen nemen.

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder
Coachfinder

Vind een betrouwbare coach via Coachfinder

Coaching is een belangrijke stap in zelfontwikkeling. Maar de juiste coach vinden blijkt nog niet zo eenvoudig. Coachfinder helpt je in je zoektocht naar een coach die bij je past.

Vind je ideale coach

Een vraag die iedereen weleens heeft bij het bekijken van al die euforische statusupdates en feestfoto’s: hoe écht is Facebook eigenlijk? Zetten we niet een veel te rooskleurig beeld neer van onszelf?

Sam Gosling van de universiteit van Texas doet daar onderzoek naar. Zijn conclusie: we doen onszelf op Facebook niet anders voor dan we zijn. Sterker nog: dat zouden we niet eens kúnnen.

De sociaal psycholoog werd bekend met zijn boek De geheime taal van dingen, waarin hij uitlegt wat de spullen in je huis over je persoonlijkheid prijsgeven. ‘Precies zo kun je ook veel aflezen aan iemands Facebookpagina’s,’ zegt hij nu.

Gosling concludeert dat uit een onderzoek waarin hij uitploos of onze profielen geromantiseerde versies zijn van onszelf, of juist laten zien hoe we in werkelijkheid in elkaar steken. Dat deed hij door proefpersonen te vragen hoe hun ‘ideale persoonlijkheid’ eruitzag. Ze moesten zichzelf gewenste ­scores geven voor de vijf belangrijkste karaktertrekken, de Big Five: hoe extravert, emotioneel stabiel, vriendelijk, avontuurlijk en zorgvuldig zouden ze graag zijn?

Log in om verder te lezen.