Natuurlijke rem op haantjesgedrag

Een avontuurtje met de vrouw van je beste vriend? Daar steekt de natuur een stokje voor, ontdekten twee antropologen en een bioloog. De onderzoeksgroep nam speekselmonsters bij de bewoners van een klein Caribisch dorp, om te kijken hoe menselijke hormonen reageren op verschillende sociale situaties. Opvallend was dat de testosteronwaarden van mannen bij de ontmoeting […]

Een avontuurtje met de vrouw van je beste vriend? Daar steekt de natuur een stokje voor, ontdekten twee antropologen en een bioloog. De onderzoeksgroep nam speekselmonsters bij de bewoners van een klein Caribisch dorp, om te kijken hoe menselijke hormonen reageren op verschillende sociale situaties. Opvallend was dat de testosteronwaarden van mannen bij de ontmoeting met een vrouw soms omhoog schoten, en soms juist lager werden. Nader onderzoek maakte duidelijk wat er aan de hand was: wanneer het om een mogelijke partner ging, stegen de testosteronwaarden. Maar waren mannen bij de vrouw van een goede vriend, dan daalde de hoeveelheid testosteron juist.

Kennelijk gaat het hier om een beschermingsmechanisme van de evolutie, zeggen de onderzoekers. Hoge testosteronwaarden hangen over het algemeen samen met egoïstisch haantjesgedrag, terwijl lage testosteronwaarden meer samengaan met verbindend gedrag. Mannen die elke vrouw als veroverbaar zien, beschamen het vertrouwen van hun vrienden en ondermijnen de stabiliteit van gezinnen. Het is dus beter voor de overlevingskansen van de hele groep wanneer het haantjesgedrag automatisch wordt getemperd bij de aanblik van sommige vrouwen.

Hormonal mechanisms for regulation of aggression in human coalitions, Human Nature, maart 2013

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Waarom gaan vrouwen vreemd?

Mannen plegen veel vaker overspel dan vrouwen. Een ‘vaststaand feit’ – totdat het eens werd on...

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Daarom werd ik coach: ‘Ik krijg echt energie van coachen’

Nicole Smeenk (40) werkte vijf jaar geleden in de marketing en wist nog helemaal niet dat ze coach w...

Lees verder
Advies

Verliefd op een andere vrouw

Lees verder
Artikel

Na de affaire

Lees verder
Artikel

Samen verder na ontrouw

Lees verder
Advies

Ze gunt me geen vriendschap met een vrouw

Lees verder
Artikel

Verboden liefdes

Lees verder
Artikel

Gestolen liefde gedijt niet

Lees verder