Tientallen heel jonge kinderen misbruikte crèchemedewerker Robert M. Vaak niet één keer, maar meermalen. Wat heeft dat met die kinderen gedaan? vraagt heel Nederland zich al maanden af. En, belangrijker: komen ze daar ooit nog overheen?

Gelukkig zijn er voor dat laatste inmiddels speciale behandelingen. Zoals de Horizonmethodiek, een trauma­behandeling die is ontwikkeld door het Kinder- en Jeugdtraumacentrum (KJTC) in Haarlem. Dit traumacentrum behandelt jaarlijks zo’n 350 kinderen. Van hen is ongeveer een vijfde seksueel misbruikt. Zij krijgen hier een speciaal op hen toegespitste therapie, met vijf tot zeven ­andere leeftijdsgenootjes.

Inderdaad, ze werken hier in groepen. De therapie is immers bedoeld om kinderen weer vertrouwen te geven in zichzelf en in anderen, om ze weer te leren spelen, sociale relaties aan te gaan, en gevoelens te (h)erkennen en uit te drukken. Dat werkt allemaal beter in contact met andere kinderen dan wanneer je als kind in je eentje tegenover een volwassene zit, zegt klinisch psychologe Margreet Visser, coördinator van het kjtc en een van de mensen die de methodiek ontwikkelden. En dan werkt een groep met lotgenoten ook beter dan een groep met kinderen iets heel anders hebben mee­gemaakt, zoals het overlijden van een dierbaar

Log in om verder te lezen.