Amerikaanse onderzoekers berekenden dat het tussen 2010 en 2015 om een stijging met 33 procent ging; in dat laatste jaar was één op de vijf 13- tot 18-jarigen in de VS depressief. In Nederland ging het gelukkig om ‘slechts’ 4 procent in 2016, maar dat was wel een verdubbeling ten opzichte van 2014.

Training Positief opvoeden voor puberouders
Training

Training Positief opvoeden voor puberouders

  • Positief contact maken met je kind
  • Omgaan met je eigen emoties én die van je kind
  • Afspraken maken en grenzen stellen
Bekijk de training
Nu maar
79,-

Wat kan die stijging verklaren? Psychologe Jean Twenge analyseerde enquêtegegevens van een half miljoen Amerikaanse tieners en concludeerde: het ligt aan de enorme toename van ‘schermtijd’. In 2012 had nog niet de helft van de Amerikaanse jongeren een smartphone, en daarmee permanent toegang tot sociale media; in 2015 gold dat al voor 92 procent.
Twenge heeft nog niet onderzocht wat schermtijd zo deprimerend maakt, maar vermoedt dat het deels komt doordat tieners die veel op hun telefoon zitten, minder sporten en samenkomen met leeftijdsgenoten. Plus, zegt ze: vlak niet uit wat slaapgebrek door eindeloos scrollen doet met de geestelijke gezondheid.

Increases in depressive symptoms, suicide-related outcomes, and suicide rates among U.S. adolescents, Clinical Psychological Science, nog te verschijnen