Effectief reageren op pesten

Een kind dat wordt gepest kan daar op verschillende manieren op reageren. Welke werkt het best? De Amerikaanse psychologe Karen Rudolph volgde een groep tweedeklassertjes een jaar lang en ontdekte het volgende: – Proberen de omgang met anderen te verbeteren werkt het best. Kinderen die ervan uitgaan dat ze hun sociale vaardigheden kunnen verbeteren en […]

Een kind dat wordt gepest kan daar op verschillende manieren op reageren. Welke werkt het best? De Amerikaanse psychologe Karen Rudolph volgde een groep tweedeklassertjes een jaar lang en ontdekte het volgende:

– Proberen de omgang met anderen te verbeteren werkt het best. Kinderen die ervan uitgaan dat ze hun sociale vaardigheden kunnen verbeteren en daarmee hun band met anderen – ook gemene kinderen – reageren adequater in pestsituaties. Ook hebben ze hun emoties beter onder controle en zijn ze minder geneigd om te piekeren.

– Meer je best doen om populair te worden werkt niet. Een kind dat als hoogste doel heeft leuk gevonden te worden, verliest sneller zijn gevoel van eigenwaarde als het wordt gepest. Daardoor is het geneigd onbeheerst en agressief te reageren, óf om te ontkennen en vermijden – allebei geen effectieve strategieën tegen pesten.

– Proberen niet negatief op te vallen werkt evenmin. Kinderen die er vooral naar streven om tenminste niet als mislukkeling te gelden, worden passief. Daardoor raken ze juist meer op zichzelf en worden ze terughoudend tegenover andere kinderen.

Developing relationships, being cool, and not looking like a loser, Child Development, september/oktober 2011

auteur

Janneke Gieles

Werken op de redactie Psychologie Magazine is alsof ik nog steeds psychologie studeer, maar dan leuker en diepgaander. Steeds weer een ander onderwerp uitpluizen, speuren naar nieuw interessant onderzoek, praten met onderzoekers en auteurs over hun ideeën, en lekker filosoferen en eigen ervaringen uitwisselen met collega’s.

» profiel van Janneke Gieles

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Het belang van het eerste levensjaar

Het babybrein beleeft in sneltreinvaart een cruciale groei. Ouders kunnen in die tijd veel fout doen...

Lees verder
Advies

‘Ik voel me altijd schuldig over alles’

Zolang ik me kan herinneren, voel ik me schuldig. Hoe kom ik hier vanaf?

Lees verder
Artikel

‘Stomme trut’

Lees verder
Advies

Mijn dochter wordt gepest, net zoals ik vroeger

Lees verder
Artikel

Annette Heffels: ‘De liefde van mijn moeder gaf een stevige basis’

Lees verder
Advies

Kan schematherapie me helpen?

Lees verder
Artikel

Opgroeien gaat in fasen

Lees verder
Artikel

Vruchtbaar voorjaar

Lees verder