Minimalisme: gelukkiger met minder spullen

Rust, overzicht en vrijheid: volgens minimalisten levert radicaal opruimen veel levensgeluk op. Ontdoe uw huis - en dus uw hoofd - van overtollige ballast met deze adviezen.

1. Tel het ontelbare

We weten niet precies wat we allemaal bezitten, toch hebben we continu het gevoel van alles nodig te hebben. Daarover verbaast Judith de Leeuw zich in haar documentaire Overal spullen. Ze telt haar bezit en het blijkt dat haar gezin 15.734 spullen heeft. Ook kunstenares Hilde Peters maakte een inventarisatie van 43 A4-tjes.

Weten wat je in huis hebt, maakt je bewust van het overschot aan spullen. Vervolgens kun je beslissen dit aantal te verlagen, zoals de Amerikaan Dave Bruno, die zijn bezit terugbracht naar honderd dingen. Velen volgden hem in zijn The 100 thing challenge. Minimalist Patty Golsteijn van MinimalSwitch.nl vindt zo’n aantal overdreven. ‘Het heeft iets dwangmatigs, alsof minimaliseren een wedstrijd is.’ Het gaat er volgens haar vooral om je huis te ontdoen van ‘ruis’. Rommel leidt af. ‘Het herinnert je aan wat er allemaal nog moet gebeuren,’ zegt Golsteijn. ‘Door je huis op te ruimen krijg je een leeg hoofd. In een minimalistisch huis liggen niet overal “projectjes” te wachten waar je nog iets mee moet.’

2. Houd eens een shopstop

Veel minimalisten kopen een tijdlang, bijvoorbeeld een jaar, niets. Dat is een  manier om cold turkey af te kicken. Zo heeft Buynothingnew.nl de maand oktober tot shopvrije maand uitgeroepen. Het effect van zo’n periode is dat mensen daarna bewuster gaan kopen.

Is een maand niks aanschaffen toch nog te drastisch? Hanteer dan de één-in-twee-uit-regel: elke keer wanneer u iets nieuws koopt, doet u twee dingen het huis uit.

3. Weg is niet erg

Een verraderlijke gedachte is ‘Dat komt vast nog weleens van pas’. Wees eerlijk, hoe groot is de kans dat u die stapel tijdschriften nog eens bekijkt? Bovendien kunt u de meeste spullen in het ergste geval opnieuw kopen. Veel minimalisten doen al hun boeken weg met de gedachte dat ze een exemplaar gemakkelijk weer tweedehands kunnen aanschaffen – of downloaden. Leiden sommige objecten tot hevige twijfel, zet ze dan in een krat op een onopvallende plek in huis. Heeft u de spullen na twee maanden niet gemist, dan kan het krat naar de kringloop.

4. Stap voor stap

De diehard minimalist gooit zonder blikken of blozen fotoalbums, geboortekaartjes en kindertekeningen in de papierversnipperaar. Herinneringen zitten tenslotte in ons hoofd, niet in een object. Dat gaat Golsteijn wat te ver. ‘Doe het stap voor stap, anders krijg je spijt. Minimaliseren is een proces van jaren. Gun jezelf de tijd om langzaamaan huis en leven overzichtelijker te maken. Begin bijvoorbeeld met de kledingkast. Daaruit kan meestal veel weg, zonder dat het emotioneel beladen is.’

5. Selecteer

Hoe dan ook breekt er een dag aan waarop u op zolder zit tussen de dozen met oude brieven, dagboeken en poëziealbums. Golsteijn: ‘Maak een selectie. Stop objecten met een emotionele lading – zoals je eerste schoentjes, het door oma gebreide truitje en je eerste liefdesbrief – in één doos.’

Bewaar niet alle knutselwerkjes van zoonlief, maar alleen de mooiste of bijzonderste – of maak er foto’s van. Doe de grote doos oude knuffels en kinderspeelgoed weg en houd alleen die ene lievelingsknuffel. Waardevol bezit kan een eervol plekje in huis krijgen. Lijst een geboortekaartje en kindertekening in en hang ze aan de muur.

"Doe het stap voor stap, anders krijg je spijt. Minimaliseren is een proces van jaren"

-

Is de oude vaas van oma stiekem een sta-in-de-weg? Maak er een foto van en hang die eventueel ook op. Zo kunt u de vaas met een gerust hart wegdoen.

6. Geef weg

Als spullen een nieuwe bestemming krijgen, is het minder moeilijk ze af te staan. Bovendien weten we uit onderzoek dat geven gelukkiger maakt dan hebben. Geef boeken, dvd’s, cd’s en tijdschriften aan vrienden. Neem elke keer dat u met iemand afspreekt zo’n onverwacht cadeautje mee. Zet een tafel bij de voordeur, waarop u objecten uitstalt die u kwijt wilt. Als bezoek vertrekt, mag het iets uitkiezen om mee te nemen.

Doneer representatieve kleding aan Dress for success, een stichting die zorgt dat mensen met een laag inkomen toch representatief bij hun sollicitatie verschijnen. Geef spullen een nieuwe eigenaar via een kringloopwinkel of weggeefwinkel (weggeefwinkels.nl). Weggeven kan ook via internet, zoals via Gratisafhalen.nl of via de ‘Ik geef weg’-Facebook-pagina. Er zijn op Facebook ook lokale weggeefpagina’s en pagina’s voor specifieke spullen, zoals de groep Doorgeefboeken, waarop mensen gratis boeken weggeven.

7. Digitaliseer

De meeste minimalisten zijn aan twee objecten zeer gehecht: hun telefoon en laptop. ‘Door online te werken kunnen ze gaan en staan waar ze willen,’ zegt Golsteijn. ‘Bovendien bieden deze apparaten de mogelijkheid toch wat spullen te bewaren. Zo kun je foto’s die je wegdoet, scannen en opslaan.’

Dit geldt natuurlijk ook voor brieven en andere documenten. Golsteijn: ‘Houd dan wel je computer opgeruimd, want anders verplaatst de chaos zich naar de harde schijf.’

Hoe kan het nog simpeler?

  • Francine Jay, The joy of less; a minimalist living guide, Anja Press, $ 10,98
  • Dave Bruno, The 100 thing challenge, HarperCollins, E 15,99
  • Joshua Becker, Simplify: 7 guiding principles to help anyone declutter their home and life (e-book), Joshua Becker, $ 9,95
  • www.genoeg.nl
  • www.becomingminimalist.com
  • www.theminimalists.com

auteur

Lilian Roos

Als journalist ben ik gefascineerd door de verhalen van mensen. Wat drijft mensen tot bepaalde keuzes? Wat is de invloed van een grote gebeurtenis op een mensenleven? Hoe gaan mensen hiermee om? Met een open blik en vol verwondering luister ik naar mensen. Verhalen inspireren mij.

» profiel van Lilian Roos

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn man bewaart alles

Rust, overzicht en vrijheid: volgens minimalisten levert radicaal opruimen veel levensgeluk op. Ontd...
Lees verder
Artikel

Minimalisme: gelukkiger met minder spullen

Rust, overzicht en vrijheid: volgens minimalisten levert radicaal opruimen veel levensgeluk op. Ontd...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Branded content

Hoe cadeaus geven je relaties kan verdiepen

Natuurlijk draaien kerst en Sinterklaas niet alleen maar om cadeaus, maar de feestdagen zijn wel het...
Lees verder
Interview

Sanny Verhoeven-Ruis over de boeken die haar hebben geraakt

Presentatrice en YouTuber Sanny Verhoeven-Ruis kiest de boeken uit haar kast die haar het meest hebb...
Lees verder
Interview

Sanny Verhoeven-Ruis over de boeken die haar hebben geraakt

Presentatrice en YouTuber Sanny Verhoeven-Ruis kiest de boeken uit haar kast die haar het meest hebb...
Lees verder
Artikel

Koopverslaving: ‘Had ik maar geen gat in mijn handR...

Heleen (49): ‘Elke maand heb ik een bepaald bedrag te besteden, maar ik geef altijd meer uit. Het ...
Lees verder
Verhaal

Opruimen voor ADHD’ers

De meeste ADHD’ers komen buitenshuis best geordend over, maar hun privéleven lijdt onder uitstelg...
Lees verder
Artikel

Hoe IKEA ons brein verleidt

Levensgevaarlijk, zo’n IKEA-bezoekje: we weten het, en toch tuinen we er steevast in. Over de psyc...
Lees verder
Artikel

Altijd alles kwijt? 4 redenen waarom je nooit iets kunt vind...

Ben jij vaak je sleutels kwijt? Of zoek je je wéér suf naar je portemonnee? Je bent niet de enige ...
Lees verder
Test

Ben je hebzuchtig?

Rust, overzicht en vrijheid: volgens minimalisten levert radicaal opruimen veel levensgeluk op. Ontd...
Lees verder
Kort

Tips van de opruimexpert

Het is vreemd dat we vaak zo achteloos zeggen: ruim eens op, zegt opruimexpert Anne Von Zboray. 'Als...
Lees verder