Opdracht: Denk aan het belangrijkste meningsverschil met je partner van de afgelopen 4 maanden, en beschrijf wat er gebeurde. Kijk alleen naar jullie gedrag, en niet naar gedachten en gevoelens. Beschrijf dit meningsverschil nu vanuit het perspectief van een neutrale derde persoon die ’t het beste voorheeft met alle betrokkenen. Wat zou deze persoon denken van uw ruzie? Hoe zou hij/zij iets positiefs kunnen vinden dat eruit zou kunnen voortkomen?

Training Houd me vast (voor jou en je partner)
Training

Training Houd me vast (voor jou en je partner)

  • Leer elkaar écht zien en begrijpen
  • Ontdek hoe jullie pijnlijke momenten uit het verleden kunnen loslaten
  • Officiële Emotionally Focused Therapy (EFT) training van Sue Johnson
  • Met het boek Houd me vast van Sue Johnson
Bekijk de training
Nu maar
175,-

Onderzoekers lieten 120 koppels (variërend van één maand bij elkaar tot vijftig jaar getrouwd) een jaar lang bijhouden hoe tevreden ze waren en waarover ze ruziemaakten. In dat jaar bleek de tevredenheid en kwaliteit van de relatie bij alle koppels af te nemen. Vervolgens deed de helft van de stellen 3x per jaar deze schrijfopdracht waarbij ze ook werden aangemoedigd om voortaan alle ruzies vanuit het perspectief van een objectieve buitenstaander te bekijken.

LEES OOK: DIT ZIJN DE 7 GEHEIMEN VAN EEN GELUKKIGE RELATIE

Het effect loog er niet om. De eerdere daling in huwelijksgeluk verdween op slag. En hoewel beide groepen ongeveer evenveel ruzie maakten, kon de groep die de schrijfopdracht deed zich er veel minder druk om maken.

Bron: A brief

intervention to promote conflict reappraisal preserves marital quality over time, Psychological Science