Het geheim van een goede relatie

  • 317 woorden
  • leestijd is 2 minuten
  • Foto: Getty Images
Ze kunnen het op duizend verschillende manieren doen, zegt Sue Johnson. Maar, weet de Brits-Canadese relatietherapeute: ’Uiteindelijk stellen partners elkaar altijd dezelfde vraag: ben je er echt voor mij?

En als je je dat eenmaal realiseert, kun je altijd weer de weg naar elkaar terugvinden.’

Volgens Johnson kun je de ander dat gevoel van ‘er echt zijn’ op drie manieren geven: door je te blijven openstellen, ook op momenten dat je twijfels koestert; door te laten zien dat de emoties van de ander je iets doen, en dan vooral diens hechtingsbehoeften en -angsten; en door de ander de bijzondere aandacht te geven die alleen geliefden elkaar geven, zoals elkaar langer aankijken en vaker aanraken.
Het is volgens Johnson essentieel ons hier ons hele leven bewust van te blijven. Zij en haar man letten er nog steeds op. ‘Als ik kwaad op hem word over een of ander klusje in huis, weet ik nu dankzij mijn onderzoek dat het daar doorgaans niet om gaat. Vaak ligt er iets anders onder. Bijvoorbeeld dat hij niet aardig tegen me was toen we gisteren uit eten waren met vrienden. Ik heb geleerd op zoek te gaan naar die eigenlijke reden, en die dan ook eerlijk aan te kaarten bij hem. En mijn man heeft inmiddels geleerd dat het dan het beste werkt een stap in mijn richting te doen. Hij kan bijvoorbeeld reageren met: “Ik snap het, en het was niet mijn bedoeling je dat gevoel te geven. Het laatste wat ik wil, is jou naar beneden halen, lieverd.” In één klap is onze ruzie dan van een machtsstrijd omgeturnd in emotionele verbinding.’


Hoe creëer je meer liefde en verbondenheid in je relatie?
De wereldberoemde relatietherapeut Sue Johnson leert het je in de basistraining Versterk je relatie.
——————————————————————————————————————–

Sue Johnson is grondlegger van de wetenschappelijk bewezen Emotionally Focused Couples Therapy (EFT) en schrijfster van de bestsellers Houd me vast (2009) en Laat me niet los (2014). Johnson is verbonden aan de universiteiten van Ottawa (emeritus) en San Diego, en doet nog steeds onderzoek naar relaties. Ook traint ze therapeuten in EFT.

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Mijn man en ik begrijpen elkaar niet

Lees verder
Advies

‘Hoe voorkom ik die drama’s rondom huiswerk?’

Mijn dochter (15) begint altijd veel te laat met studeren. De dag voor een toets of examen raakt ze ...

Lees verder
Artikel

beminnen en bemind wordentest: Wat is de kleur van uw liefde?

Lees verder
Artikel

Het geheim van een goede relatie: pijler 7

Lees verder
Advies

Mijn man ging vreemd met een personeelslid

Lees verder
Artikel

Liefdesjunkies: ‘Het is net als roken. Je weet dat het slecht voor je is en toch doe je het.’

Lees verder
Artikel

Venus en Mars: Romantiek uit de jaren vijftig

Lees verder
Artikel

Verstrengelde levens

Lees verder