Meer durven in 5 stappen

'Ooit' gaan we die strandtent beginnen, naar het buitenland verhuizen, trouwen met de liefde van ons leven. Maar wanneer begint dat 'ooit'?
 1. Onderzoek wat je écht wil. Weten wat je wil, dat is de basis van durven. Als je iets namelijk écht wil, zul je uiteindelijk langer doorzetten om het te bereiken. Weet je wat je wilt bereiken, en waar je vanaf wil? Wil je écht een bedrijf beginnen, of switchen van een kantoorbaan naar bin­nen­huis­architect? Onderzoek je motieven. Waarom wil je specifiek dit gaan doen? Wil je misschien ergens vanaf? En hoe zit het met de waarden die je van huis uit hebt meegekregen? Vind je bijvoorbeeld dat je een goed betaalde, maar erg zware baan moet nemen omdat je ouders geld verdienen heel belangrijk vinden? Sommige mensen zullen er na dit zelfonderzoek achter komen dat ze helemaal niet willen wat ze dachten dat ze niet durfden. Wees dus eerlijk tegenover jezelf: komt de motivatie echt van binnen, of is het iets buiten jou? In het laatste geval kun je er misschien beter niet aan beginnen.
 2. Maak een plan. Weet je al hoe je je doel kunt bereiken? Wat kost het bijvoorbeeld? Kan het in Nederland? Kijk naar de voorwaarden en naar de concrete uitvoering. Ga je kleine of grote stappen nemen?
  Als je iets heel eng vindt, kun je beter kleine stapjes nemen. Je hoeft niet je baan op te zeggen als je een nieuw bedrijf wil opzetten. Bereid in je vrije tijd alvast wat dingen voor, dan ontdek je meteen of je er wel genoeg lol in hebt.
 3. Kijk wat je tegenhoudt. Speel advocaat van de duivel: som eens een paar redenen op waarom je dat eigen bedrijf absoluut niet zou moeten beginnen. Kijk welke oplossingen of vangnetten je kunt bedenken voor die situaties. Ben je bang dat je eenzaam zult worden als je naar Italië emigreert? Stel dan hoe-vragen: hoe ga je ervoor zorgen dat je onder de mensen komt?
  Maak onderscheid tussen essentiële nadelen en niet-essentiële nadelen. Essentiële nadelen zijn de nadelen die tamelijk onveranderlijk zijn, en die bepalen of je iets gaat doen; niet-essentiële nadelen (zoals: wie zorgt er voor de poes als ik wegga?) spelen geen rol bij de keuze omdat ze op te lossen zijn.
  Aarzel niet te lang nadat je alles in kaart hebt gebracht. Soms komt er plotseling een kans voorbij. Als je stap 1 hebt doorlopen, zul je zo’n kans meteen herkennen. Benut die, want kansen doen zich niet zo vaak voor.
 4. Voer je plan uit. Heb je alle informatie die nodig is om je stap te zetten? Heb je mensen gevraagd of ze je willen helpen en steunen, mocht dat nodig zijn? Heb je besloten wat je wel en niet gaat doen? Beschik je over een plan-B, mocht er onverhoopt een kink in de kabel komen? Dat kan angst bedwingen. Stel voor jezelf een datum vast: dán begin ik met de uitvoering.
 5. Luister naar jezelf. Vraag je na verloop van tijd af: wil ik dit nog wel? Besef dat je aan niets of niemand verplicht bent om op de ingeslagen weg verder te gaan. Mocht je op je schreden willen terugkeren, dan is er geen man overboord. Sterker nog: je hebt een leerzame ervaring opgedaan, én een avontuur beleefd.

 

 

auteur

Edwin Oden

Ik schrijf heel graag. Het liefst mooie interviews waarin je de geïnterviewde ten diepste leert kennen. Daarnaast ben ik erg geïnteresseerd in de ontdekkingen die worden gedaan in de psychologie. Neem bijvoorbeeld het breinonderzoek, waar revolutionaire technieken de laatste jaren geweldige inzichten hebben opgeleverd.

» profiel van Edwin Oden

Dit vind je misschien ook interessant

Advies

Collega’s vragen niet: ‘Hoe was je vakantie?’

Lees verder
Branded content

6 onmisbare tips voor een gezond lang leven

Goed eten en genoeg bewegen, iedereen weet dat je daarmee gezond oud kan worden. Maar welke stappen ...

Lees verder
Artikel

Het nut van een dut

Een middagdutje van 30 tot 60 minuten kan wonderen doen – ook voor oudere kinderen.

Lees verder
Advies

Hoe vind ik de uitdaging in mijn saaie baan?

Lees verder
Advies

Hoe kan ik als introvert mijzelf meer laten zien?

Lees verder
Interview

Janine Abbring: ‘Ik durf nu risico’s te nemen’

Lees verder
Verhaal

Zo overwin je je angsten

Lees verder
Test

Durf je hulp te vragen?

Lees verder
Advies

Ik vind veel dingen eng

Lees verder