• Stel bescheiden doelen. Het goede nieuws is dat u gezonder kunt worden zonder (nog) meer sport in uw leven te hoeven proppen. Dat is fijn, want hoe hoger het doel dat we onszelf stellen, hoe groter het gevaar dat we onszelf tegenvallen en gedemotiveerd raken. Structureel een tramhalte eerder uitstappen, op uw werk de trap nemen in plaats van de lift: het is al een prachtig begin. Huishoudelijke klusjes tellen net zo goed mee. De prullenbak legen, de badkamer schrobben, het tikt allemaal aan.
  • Maak het u makkelijk. Wie drie straten moet lopen voor-ie bij zijn auto is, neemt sneller de fiets, bleek uit onderzoek door de VU. Trek die lijn door in uw eigen leven: hoe kunt u bewegen verleidelijker maken? Een paar hints: breng die onmogelijk hoge hakken naar zolder en zet uw wandelschoenen onder de kapstok; hang een stoffer-en-blik op de plek van de kruimelzuiger; koop zo’n exclusieve Japanse messenset en geef de keukenmachine aan de buurvrouw.
  • Omring uzelf met smaakmakers. Onbewust worden we sterk beïnvloed door de beelden die we zien, blijkt telkens uit onderzoek. Hang dus foto’s van lachende wandelaars op de garderobekast, plak stralende yogadames op de slaapkamerspiegel. Wie bewegen leert associëren met blijheid, hoeft zichzelf niet meer te dwingen. En wilt u fietsen nog aantrekkelijker maken? Ga naar fietsersbond.nl en schakel de fietsrouteplanner in voor de kortste, autoluwste of groenste weg naar elk adres in Nederland.
  • Verhoog de kosten. Mensen komen hun voornemens makkelijker na als er straf staat op het verbreken ervan, blijkt uit een Amerikaans experiment. Rokers die wilden stoppen, konden een geldbedrag zes maanden vastzetten. Ze kregen het terug als uit urinetests bleek dat ze niet hadden gerookt; anders werd het geld aan een goed doel geschonken of – nog motiverender – aan een politieke partij waaraan ze een hekel hadden. De onderzoeker zette deze aanpak online: op stickk.com stelt u zelf uw doel en ‘straf’ vast.