Lekker even gewetenloos

Liegen kost de meeste mensen veel inspanning. Dat valt onder andere af te leiden uit het feit dat onze prefrontale cortex tijdens het opdissen van een leugen op volle toeren draait. Komt van al het denkwerk dat goed bedrog vergt, luidde tot voor kort de verklaring. Maar onderzoekers uit Duitsland, Oostenrijk en Italië dragen nu […]

Liegen kost de meeste mensen veel inspanning. Dat valt onder andere af te leiden uit het feit dat onze prefrontale cortex tijdens het opdissen van een leugen op volle toeren draait. Komt van al het denkwerk dat goed bedrog vergt, luidde tot voor kort de verklaring. Maar onderzoekers uit Duitsland, Oostenrijk en Italië dragen nu een alternatieve verklaring aan. Het is ons geweten dat zoveel hersenactiviteit veroorzaakt, stellen ze. En: ons geweten kan relatief makkelijk even tot zwijgen gebracht worden met behulp van een sterke magneetspoel.

De neurowetenschappers ontdekten dat tijdens een onderzoek naar leugendetectie. Ze lieten proefpersonen eerst geld stelen en onderwierpen hen vervolgens aan een verhoor. Tijdens een deel daarvan werd de activiteit van de prefrontale cortex van de proefpersonen onderdrukt met behulp van transcraniële stimulatie, een techniek waarbij van buitenaf een kleine elektrische stroom wordt opgewekt in de hersenen. De verwachting was dat daarmee een eind zou komen aan de misleiding, maar nee: de stimulatie leidde er juist toe dat de proef­personen geweldige liegbeesten werden! Zo logen ze uitsluitend wanneer dat noodzakelijk was, logen ze sneller, bleven ze ­kalmer en hadden ze er minder schuld­gevoel bij.

Kennelijk is de prefrontale cortex dus niet de

Log in om verder te lezen.
auteur

Reinoud de Jongh

Hoe komt het dat zwangere vrouwen zo vergeetachtig zijn? Waarom winnen kinderen zo vaak als je Memory met ze speelt? Breinexpert Reinoud de Jongh beantwoordt vragen over de ontwikkeling van het brein.

» profiel van Reinoud de Jongh

Dit vind je misschien ook interessant

Artikel

Dorothy’s dood

Lees verder
Training

Omgaan met borderline

Psychiater en borderline-expert Erwin van Meekeren leert je in de online training Omgaan met borderl...

Lees verder
Artikel

Internetdaters liegen massaal

Lees verder
Column

Hoe laat je je angsten los?

Lees verder
Artikel

Kwetsbaarheid maakt je sterker

Lees verder
Artikel

Gestreste blik op de medemens

Lees verder
Artikel

Dreumes leert slapend

Lees verder
Artikel

Pssst…

Lees verder